Hirdetés

Kifutnak a Moldoveanura

Péntek este indulnak Székelyudvarhelyről és másnap délután a 2544 méter magas Moldoveanuról nézhetnek körbe a Székelyudvarhelyi VSK ultrafutói, akik augusztus végén a Mont Blanc körül 300 km és mintegy 25 ezer méter szint megtételére készülnek bő 6 nap alatt.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kifutnak a Moldoveanura
Január óta edzenek hármasban az ultrafutók Fotó: Takács Szabolcs

Nem mindennapi kihívásnak tesznek eleget a Székelyudvarhelyi VSK ultrafutói, Nagy Sándor, Bartha Bálint és Takács Szabolcs, akik péntek esti indulással Székelyudvarhelyről, kiszaladnak az ország legmagasabb csúcsára, a Fogarasi-havasokban található 2544 méter magas Moldoveanura.
Már tíz éve annak, hogy a székelyudvarhelyi Feel Good Sportegyesület elindította a Kifutok a Hargitára című programjukat, bebizonyítva, hogy az Udvarhely és a Madarasi-Hargita-csúcs közötti táv megtétele nem teljesíthetetlen, még futva sem. A három terepfutó most ennek mintájára szeretné premierként futva teljesíteni a Székelyudvarhely és a Moldoveanu-csúcs közötti távot.

- A Szarkakőn szoktam edzeni, onnan látható mind a Madarasi-Hargita, mind pedig a Fogarasi-havasok legmagasabb csúcsa, és felötlött bennem, hogy mi lenne ha az utóbbival is megpróbálkoznánk. Szóltam a fiúknak, és nem is nagyon akartak lebeszélni róla

– mondja Takács Szabolcs.
Elmondásuk szerint a fiúk nem a szenzációt keresik, vagyis nemcsak gondoltak egyet, és kifutnak a Fogarasi-havasokba, mindhárman amatőr futók, de edzésterveik profin vannak összeállítva, heti 5-6 edzésük van, amelyekre tudatosan készülnek.
A tervek szerint péntek este vágnak neki a 100 kilométeres távnak, végigszaladják az éjszakát, és várhatóan szombat reggel lesznek a hegy aljában, majd valamikor a délutáni órákban érnek fel a Moldoveanura. Ráadásul ez a teljesítmény számukra csak egy bemelegítő edzés, ugyanis augusztus végén a Európa legmagasabb hegycsúcsát, a Mont Blancot fogják körbefutni.
A három udvarhelyi futó az UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc) legdurvább, La Petite Trotte à Léon, PTL-nek nevezett távjának a teljesítésére készül, augusztus 28-án indulnak Chamonix-ból, és hét napon belül ugyanoda kell visszatérniük. Az út alatt megtett szintkülönbség összességében 25 ezer méter felfelé, és ugyanannyi lefelé. A 303 kilométeres távot legfeljebb 7 nap alatt kell teljesíteni.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!