Hirdetés

Ketyegnek a sakkórák a Sapientián

A csíkszeredai Sapientián ketyegnek a DGT 3000-es digitális sakkórák, kezdetét vette a megyeközpont 26. nemzetközi sakkversenye. A főcsoportban nagymesteri (GM), valamint a férfi és női nemzetközi mesteri normák teljesíthetők.

Biró Sándor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ketyegnek a sakkórák a Sapientián
Izgalmas csaták is kialakultak a második fordulóban Fotó: Biró Zoltán

Két fordulót követően hárman állnak pontveszteség nélkül az élen a 26. Caissa Sakkfesztivál főversenyén, ugyanakkor egy hölgy közel van a nemzetközi nagymesteri cím megszerzéséhez is. A csíkszeredai Sapientia – EMTE-n zajló tornán naponta 16 órától a nézők ingyenesen tekinthetik a sakkozókat, de a játszmák elérhetők a caissa.ro honlapon is.
A 2000 Élő-pont feletti főcsoport egyetlen Hargita megyei sakkozója az utóbbi időben több versenyt vállaló 18 éves Nagy-Elek Tamás (Székelyudvarhelyi ISK), aki a Barátosi Dániel ellen elszenvedett vereség után a moldova köztársaságbeli edző, Sergiu Martinenco ellen ért el döntetlent. A székelyudvarhelyi születésű, Jászvásáron élő Vajda Albert nemzetközi mester a német Dominik Gheng legyőzése után Polgár Judit első edzője, IM Mészáros András ellen ért el döntetlent. Ekaterina Pîrvulescu mindkét női csatát megnyerte, a német Simona Gheng legyőzése után az ukrán Mariya Zubova nemzetközi mesternő ellen is nyert, és komoly lépéseket tett a női nemzetközi mesteri norma megszerzésére. Zubova az ukrán fővárosból, Kijevből érkezett a versenyre, a vonat indulása előtt légiriadó miatt a metró alagsorába kellett meneküljön. Férjét, Alexander Zubov nagymestert az ukrajnai hadiállapot akadályozta meg a csíkszeredai versenyen való szereplésben. 
Két forduló után Ekaterina Pîrvulescu, Dragoș Dumitrache és a Caissa torna korábbi hatszoros győztese, Barátosi Dániel nemzetközi mester pontveszteség nélkül áll az élen. 
A Caissa Sakkfesztivál B csoportjában hat sakkozónak van 2 pontja, köztük van a 13 éves Iulia-Alexandra Vajda is. Vajda Albert lánya a szeptember 4-én Mamaián kezdődő korcsoportos Eb-re készül a csíki tornával. A Vodă elleni siker után Léstyán Péter (Caissa SK) döntetlent játszott a szinte 600 ponttal erősebb brassói Ștefan ellen, és két játszma után 56 Élő-pont nyereségben áll.
A 12 éven aluliak viadalán, a 10. Balogh János Emlékversenyen az Élő-ponttal rendelkező marosvásárhelyi ISK és Galaci VSK sakkozói állnak az élen, de Robert Ioan Ivan (Minerva Brăila) kijelentette, aranyéremmel szeretne távozni.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!