Két megyében rendezik az idei versenyt

HN-információ

 

 

A hazai ralibajnokság második futamát rendezik a hétvégén, a viadal azonban különleges módon két megyében zajlik majd. A Hargita Gyöngye Tess Rali első napjának Brassó megye ad otthont pénteken, a versenyzők szombaton már Hargita megyében száguldanak. De nem ez az egyetlen újdonsága az idei versenynek.


Nyolcadik alkalommal szervezi meg a székelyudvarhe­lyi Maxx Racing a Hargita Ralit, amely során csak a viadal második napján látogat a mezőny a megyénkbe. Érdekes lépésekre szánta el magát idén a Maxx Racing vezetője, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a májusban elfogadott végleges versenynaptárból kikerült a Brassó Rali, ezt követően a két versenyszervező úgy döntött, közösen szerveznek viadalt, amelynek első napján a Barcaságban, a második napján pedig Hargita megyében alakítanak ki pályákat. A második érdekes lépés is hasonlóan merész, ugyanis a Hargita Ralinak az elmúlt években használt pályái ugyan megmaradnak, de idén a tavalyihoz képest fordított irányban száguldanak majd a versenyzők. A szakszövetség döntése értelmében idén egyetlen versenyen sem tartanak szuperszpeciált, ugyanakkor a viadalt nézők nélkül rendezik meg. Ennek ellenére – ahogyan az ArgeșRalin is tapasztalhattuk – biztosan lesznek nézők a pályák mellett.
A Maxx Racing 2013-tól szervezi a Hargita Ralit, az első három kiírás murva borítású utakon zajlott, 2016-tól pedig aszfaltutakra tért át a mezőny.

Nem ismeretlen a terep Brassó megyében
A Hargita Gyöngye Tess Rali első napja Brassóban és környékén zajlik majd. Pénteken 14.53-kor rajtol az első versenyző a barcasági megyeközpontból Brassópojánára, 15.31-kor pedig a Hidegpatak-szelektíven. Egy átcsoportosítást követően a Brassópojána és Barcarozsnyó közötti gyorsasági szerepel a kiírásban, amelyen 18.04-kor indul az első versenygép, majd 18.27-től újra a Hidegpatak-szakaszt teljesíti a mezőny. Az első nap végén leplombálják a versenygépeket, amelyeket ezt követően a szervizautók Székelyudvarhelyre szállítanak a viadal második napjára.

Kétszer három, plusz egy
Szombaton a Hargita Gyöngye Rali második napján egy három szelektívből álló hurkot teljesít két alkalommal a mezőny, egy szelektív pedig háromszor szerepel a kiírásban. Mint már említettük, a Homoródmentén kijelölt utak azonosak az elmúlt években használt pályákkal, csak idén fordított irányban haladnak majd a versenyzők.
A Lövéte szakasz nyitja meg a szombati napot, a gyorsasági rajtja a Kalibáskőnél lesz, a szelektív hossza 12,75 kilométer. Ezt a szakaszt teljesíti háromszor a mezőny. Az első versenyautó 10.53, 14.22, és 17.51 órakor rajtol, az utolsó szelektív pedig a raliban Power Stage-nek számít, ahol a pilóták bónuszpontokat szerezhetnek. A szakasz nagyon technikás, a Kalibáskőtől a szűk úton egy nagyon gyors, de kanyarokkal tarkított ereszkedő vár a mezőnyre Kirulyfürdőig, innen pedig egy emelkedéssel, majd egy ereszkedéssel érik el a sportolók Lövétét. A Lövétéhez közeli tetőn nagy részt beláthatnak a nézők, ugyanakkor itt van lehetőség biztonságosan leparkolni a civil autókat is. Látványos az Asszonybosszantó és a Kirulyfürdő környéke is, viszont a első, a Kalibáskőhöz közeli részén nincs olyan hely, ahol biztonságosan lehetne nézni a versenyt.
A nap második és ötödik szelektívjét Homoródkarácsonyfalva déli kijáratától Homoródszentpál bejáratáig jelölte ki a szervező. A 6,7 kilométeres szakasz első része nagyon gyors, ezután a 132-es és a 131-es megyei utak kereszteződésétől következik egy emelkedő sok kanyarral, majd a tetőre érve egy szintén nagyon kanyargós ereszkedő következik, a cél előtt pedig újra egy nagyon tempós rész található. Az első versenygép 11.41-kor és 15.10-kor rajtol majd. Látványos lesz a halastavaknál a célt követni, a tetőn pedig be lehet látni a hajtűkanyarokat, ugyanakkor a 131-es és a 132-es megyei út találkozásánál a visszafordító is nagyon nézőbarát. Ez utóbbi részen van hely a nézőknek parkolni is.
A nap harmadik és hatodik gyorsaságiját Homoródszentmárton és Patakfalva között rendezik, a szakasz 6,65 kilométert tesz ki, az első versenyautó rajtja 12.04 és 15.33 órakor lesz. A szakasz rövid nagyon sok kanyarral tarkítva. A nézők biztonságosan több helyről is követhetik a versenyt, ám aki autóval akarja megközelíteni a szelektívet, annak Kénos bejáratainál ajánlatos parkolni.
A nézőknek azzal is kell számolniuk, hogy szombaton a rali ob mezőnye után rajtolnak a veterán gépjárművek, majd a rali ob-2 résztvevői is. Ugyanakkor arra is kell számítani, hogy az első versenyautó rajtja előtt másfél órával zárják le az utakat, ezt követően már csak a ralihoz tartozó hivatalos személyek mehetnek fel járművel a pályára. A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy saját, illetve a versenyzők biztonsága érdekében ne parkoljanak a gyorsasági szakaszok rajtja és célja közvetlen közelében, és amennyiben felmennek a pályára kocsival, autóikat ne hagyják tiltott helyen vagy kanyarok bukózónáiban.

 

Útlezárások

A Hargita Gyöngye Rali alatt több megyei úton lezárják a közúti forgalmat. A jelzett időpontok a verseny tervezett és normál lefolyása alatt értendők. Bármilyen csúszásról a helyszínen tartózkodó pályabírók információval tudnak szolgálni.

Szombat

Útszakasz

 

Útlezárás

 

Forgalom áthaladása

 

Kalibáskő – Lövéte

 

9:30–12:30

 

12:30–13:15

 

Kalibáskő – Lövéte

 

13:15–16:00

 

16:00–16:45

 

Kalibáskő – Lövéte

 

16:45–19:00

 

19:00-tól

 

Homoródkarácsonyfalva – Homoródszentpál

 

10:00–13:00

 

13:15–14:00

 

Homoródkarácsonyfalva – Homoródszentpál

 

14:00–17:30

 

17:30-tól

 

Homoródalmás – Patakfalva

 

10:30–13:30

 

13:30–14:15

 

Homoródalmás – Patakfalva

 

14:15–17:30

 

17:30-tól

 

 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!