Hirdetés

Két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény

​​​​​​​Az egykori olimpiai bajnok tiszteletére immáron 22. alkalommal szervezték meg a Lőrincz Márton nemzetközi birkózóversenyt Korondon. A rangos eseményt szombaton tartották.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény
Húsz csapat, kétszázharminc résztvevő Fotó: Hadnagy Éva

Benépesült a korondi Lőrincz Márton sportcsarnok és környéke szombat délelőtt, ahol minden év januárjában, immáron huszonkét éve, rendszeresen megszervezik a Lőrincz Márton-emlékversenyt, a falu nagy szülöttjének, az egykori olimpikonnak a tiszteletére. Idén húsz csapat részvételével zajlott a sportesemény, több mint kétszázharminc résztvevővel. Öt ország birkózói mérték össze erejüket, a hazai és környékbeli, valamint a romániai csapatok mellett Magyarországról, Szlovákiából, Moldovából és Lengyelországból is érkeztek résztvevők.

– Nemzetközileg ismert a versenyünk, mondhatjuk, szinte a legelső perctől. A csapatok kilencven százaléka visszatérő vendég, bár minden évben van egy-két új jelentkező klub is – fogalmazott Ambrus Sándor, a Lőrincz Márton Sportklub elnöke.

Hozzátette, köszönet illeti azokat a csapatokat, akik a legelső perctől partnerek a versenyen való részvételben, mint például a kiskunfélegyházi birkózócsapat. Elmondta, hogy a korondiak számára kiemelt jelentőségű ez az esemény, és a birkózóklub negyed évszázados újraalakulása óta ez az a fórum, ahol minden versenyzőjük lehetőséget kap a bemutatkozásra, arra, hogy hazai közönség előtt versenyszőnyegre lépjen.

– Nagyon fontos a sportban, így a birkózásban is, hogy versenylehetőséget biztosítsunk a gyermekeknek, enélkül ugyanis nincs fejlődés, kitartás, nincsenek célok, nem beszélve arról, hogy milyen erőt ad az, hogy hazai közönség előtt bizonyíthatnak – vélekedett a sportklub elnöke.

A versenyen az egészen kicsi, tíz év alatti gyerekektől a serdülőkorú, 17 éves korosztályú gyermekekig mérték össze tudásukat a résztvevők testsúly, életkor és nem szerint, hiszen szép számban voltak jelen lányok is a megmérettetésen. A hivatalos rajtot jelentő sípszó előtt azonban már javában zajlott a küzdelem, saját csapattársaikat próbálták bemelegítés gyanánt két vállra fektetni a versenyzők. A küzdelem egész nap zajlott, párhuzamosan három szőnyegen.

XXII. Lőrincz Márton Birkózó Emlékverseny, 2024

Csapatverseny: 1. Korond, 2. Székelyudvarhely, megosztott 3. hely: Kiskunfélegyháza, Farkaslaka, Marosvásárhelyi Mureșul.

Egyéni korondi eredmények, különböző súlykategóriában:

1. hely: Fülöp Kristóf, Kacsó Ábel, Fábián Botond, Fábián Tivadar, Bíró Hunor, Tófalvi Tamás, Barabás Ágoston Anna, Varga Dorottya, Jakab Csenge, Lázár Dávid, Bíró Márk, Tófalvi Csenge.

2. hely: Moldován Vencel, Nagy Tamás, Makó Márk, Barabás Ágoston Anna (fiúk közt), Nagy Tibor, Fülöp Botond, Bertalan György, Bíró András, Varga Lilla.

3. hely: Nagy Tamás, Fábián Bence, Kalántai Kristóf, Demeter Mátyás, Bíró Szabina.

Különdíjak:

Legjobb hazai birkózó: Kacsó Ábel, Jakab Csenge

Dr. Hegedüs Csaba-vándorkupa: Tófalvi Tamás (Korond)

Edzők:  Balázs Imre, Józsa Gábor, Balázs Zsolt

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!