Jogi úton támadták meg a választásokat

Szeptember 15-én tartották a Román Jégkorong-szövetség tisztújító közgyűlését, amely után a szakszövetség korábbi vezetősége maradt pozícióban a következő négy évre is. Az egyértelmű szabálysértéseket övező tisztújító közgyűlést bírósági úton támadták meg.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 2 perc
Jogi úton támadták meg a választásokat
Gyűlnek a sötét fellegek a szövetség régi-új vezetősége fölött | Fotó: apsmedia.ro Fotó: apsmedia.ro

Nagy port kavart a Román Jégkorong-szövetség tisztújító közgyűlése, amelyet szeptember 15-én tartottak. Mint ismert, a Szövetségi Büró szeptember elején érvénytelenítette a székelyföldi jelöltek ügycsomóit, majd a szavazás napján egy pár kivételtől eltekintve minden székelyföldi klubtól megvonták a szavazati jogot. Előbbit arra hivatkozva, hogy az ügycsomókat későn adták le, míg utóbbiakat azért, mert tartozásaik voltak a szövetséggel szemben.
Nagy Attila Ferenc, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezetője, aki az elnöki székre pályázott, újabb részleteket osztott meg.

Bíróságon „támadnak”

„Mint ismeretes, szeptember 15-én egy, a jogot és a fair playt megcsúfoló tisztújító közgyűlésre került sor, ahol gyakorlatilag előre lefektetett forgatókönyv szerint az aktuális vezetés elosztotta a pozíciókat. Egyrészt jogtalanul érvénytelenítette az összefogásunk tagjainak jelöléseit, másrészt a szövetség felé meglévő tartozásokra hivatkozva a szavazati jogát is megvonta ezen egyesületi vezetőknek, holott a gyűlés előtt kifizetésre kerültek a szóban forgó büntetések. Egyszóval mondvacsinált okokból a versenyben nem indulhattunk el, ha pedig elindulhattunk volna, akkor úgysem szavazhattuk volna meg a jelöltjeinket. Mivel a tisztújító közgyűlés előtt és alatt számos jogsértés történt, több alkalommal is egyértelműen a szövetség alapokmányával ellentmondóan jártak el, ezért megtettük a szükséges jogi lépéseket. A tisztességes versenyből kizárt klubokkal folytatva az összefogást, a közgyűlésen, illetve annak előkészületei során történt konkrét törvénytelenségeket, szabálysértéseket összegyűjtöttük, és fellebbezést nyújtottunk be az Ifjúsági és Sportminisztériumhoz. Ezzel párhuzamosan a bíróságon is megtámadtuk a tisztújító közgyűléssel kapcsolatos döntéseket. Az illetékes hatóságokat kértük, hogy érvénytelenítsék azokat a határozatokat, amelyek egyértelműen törvénytelenül születtek, illetve a megsértették a Szövetség szabályzatát” – fogalmazott Nagy Attila.
„Az el nem indított bajnokságokhoz, a szabálytalan átigazolásokhoz hasonló szakmai mulasztások mellett olyan intézkedései is vannak a Szövetség aktuális vezetőinek, amelyek arra irányulnak, hogy megnehezítsék a klubok működését. A 2022/23-as idényre vonatkozó csapatnévsorok leadásának határidejét egy szeptember 16-i tájékoztató értelmében 23-ra tűzték ki, sőt 21-én még emlékeztetőt is küldtek az időpontról. 23-án néhány perccel azután, hogy a kollégáim leadták a névsorokat, október 15-ig hosszabbították meg a leadási határidőt. Az tehát nyilvánvaló, hogy a jelenlegi vezetőség számára a jégkorong és a sportszakmai szempontok a legkevésbé sem számítanak, arra törekszenek, hogy a sportág valójában egy szűk csoport anyagi, hatalmi érdekeit szolgálja ki. A megújulást akaró klubok összefogása azonban továbbra is erős, és folytatjuk a megkezdett harcot. A szeptemberi tisztújító közgyűlés csak kicsúcsosodása volt a régóta tapasztalható korrupt hatalmi játszmának, ugyanis régóta olyan szellemben szervezik a romániai hokiéletet, hogy az a vezetőségi pozíciók megtartását szolgálja. Erre is hozok néhány példát” – zárta gondolatait Nagy Attila.

Érvelés

Az alapokmányban foglaltakkal szembeni kifogások

• Az elnökség (Szövetségi Büró) nem dönthetett volna a szavazati jogok megvonásáról, ebben a kérdésben a közgyűlés az illetékes. Ugyanez a helyzet a vezető tisztségekre benyújtott ügycsomók elbírálásával is. Mindkét esetben a szövetségi büró döntött, holott ez kívül esik a hatáskörén.
•A szeptember 15-i közgyűlés előtt elfogadták három olyan személy jelölését, akik büntetőjogi eljárás alatt álltak, sőt később meg is szavazták ezeket a jelölteket.
• A szabályzattal ellentétes módon bizonyos klubok több jelöltet is javasoltak az elnökségbe a megszabott egy helyett.
• Olyan klubok küldtek jelölteket a közgyűlésre, akik nem tagjai a Román Jégkorong-szövetségnek.
• Két olyan klub is részt vett a szavazásban, amely a közgyűlést megelőző idényben semmilyen jégkoronghoz kapcsolódó tevékenységet nem végzett, nem vett részt a szövetség által bonyolított versenysorozatokban.
• 4 olyan klub is szavazott, amelyek nem indítottak saját csapatot egyetlen versenysorozatban sem, csak társegyesületként neveztek a bajnokságba.
• Meghívót küldtek több székelyföldi sportegyesületnek a közgyűlésre, akik szabályszerűen jártak el, időben érkeztek, de a gyűlésterembe végül nem engedték be őket.
• Jogsértésnek ugyan nem minősül, de erkölcsileg megkérdőjelezhető az is, hogy a legnagyobb szélsőjobboldali párt nyíltan magyarellenes vezetőjét is meghívták a közgyűlésre, hogy nemzetiségi konfliktust kreáljanak egy szakmai kérdésből.

Sportszakmai kifogások
• Az egy évvel ezelőtti közgyűlésen összesen 16 U16-os csapatot neveztek be a bajnokságba, hogy ezzel szavazati joghoz juttassanak klubokat. Végül egy brassói, egy galaci és négy székelyföldi együttes játszott csak meccseket.
• Diszkriminatív módon megvonták a játékengedélyt a női jégkorongozóktól, hogy ezzel létszámproblémát okozzanak bizonyos csapatoknál, akik így elveszíthették az indulás lehetőségét, illetve a szavazati jogot.
• Voltak olyan „csapatok”, „klubok”, akiknek a 2021/22-es szezonban a jégkorongos tevékenysége egy, jó esetben két hétvégére korlátozódott, ahogy olyanok is, amelyek sportszakmai szempontból érthetetlen módon március végén (!) játszottak először meccset az idény során.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!