Egyelőre nem szerzett dobogós helyezést

Novák Károly Eduárd túl van két éremfutamon a párizsi paralimpiai játékokon. Az egy és a négy kilométeres pályakerékpár-versenyek mindegyikén remekül tekert a 48 esztendős sportoló, ám érmes futamba nem jutott be: mindkettőről egy hajszállal, de lemaradt.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 4 perc
Egyelőre nem szerzett dobogós helyezést
Novák kritizálta a nemzetközi szövetséget Fotó: Facebook

Párizsban alig két héttel a nyári olimpiai játékok befejezése után ezúttal a paralimpiai játékok versenyszámai vannak terítéken. Köztük a csíkszeredai Novák Károly Eduárd kerékpározóval, akinek nem titkolt célja volt a játékok előtt, hogy csakúgy, mint Pekingben, Londonban és legutóbb Tokióban, érmet szerezzen.
A kedvenc számában, pályakerékpárral kezdődtek számára a megmérettetések. Előbb pénteken az 1 km-es időfutamok kezdődtek, ahol a csíki parasportoló egyéni rekordot tekert – 1:06:039 perccel – ám 0,21 másodperccel lemaradt a döntő futamról, és a hetedik helyen zárt. A döntő futamba a legjobb hat sportoló került be.
Másnap a 4 km-es üldöző versenyre került sor, amelyben Novák korábban több érmet is szerzett. A sportoló, akárcsak az 1 km-es távon, itt is a hetedik helyen zárt 4:33.045 perces idővel. Az aranyéremért az első kettő, míg a bronzéremért a harmadik-negyedik legjobb időt tekerők harcolhattak tovább.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Csak ketten protézissel

„A 14 vagy 16 parakerékpáros sportoló közül a kategóriákban csak mi ketten vagyunk sportolók protézissel. És a mi képünkkel népszerűsítik a parakerékpározást. De a valóság a pályán más. Az elmúlt években a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség radikálisan megváltoztatta a parakerékpáros kategóriákat, így egyre több minimális fogyatékossággal rendelkező félparalimpikon jelent meg, akik nem viselnek protézist, de mégis a mi osztályainkban versenyeznek. Régebben a parakerékpározás öt osztálya (C1, a legsúlyosabb fogyatékosságokkal rendelkező embereknek fenntartott osztálytól C5-ig, a minimális fogyatékossággal rendelkező emberek osztályáig) 90%-ban olyan sportolókból állt, akiknek hiányzott egy végtagjuk. Az elmúlt években azonban őket minimális fogyatékossággal rendelkező félparalimpikonok váltották fel, akiket a nemzetközi szövetség osztályozó bizottsága engedett versenyezni ezekben a kategóriákban. Ma a hiányzó végtagokkal rendelkező sportolók már csak 10%-át teszik ki ezeknek a parakerékpáros osztályoknak, és ez nagy igazságtalanság a végtaghiányos sportolókkal szemben. Jelenleg az én kategóriámban, a C4-ben olyan sportolók versenyeznek, akiknek mindkét karjuk és lábuk megvan, nem viselnek protézist, és akik korábban a C5-ös kategóriában voltak, ahol bajnokok voltak. Ma ezek a C5-ös sportolók átkerültek a C4-es kategóriába, a protézist viselő sportolók közé. Nincs hivatalos indoklás ezekre az átsorolásokra, így véleményem szerint az okok inkább politikai jellegűek: a sportvilág erősebb országai uralkodni akarnak és előnyben részesíteni a sportolóikat” – fogalmazott Novák Károly Eduárd a paralimpiai játékok visszássága kapcsán.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!