Egyelőre maradnak Európában

HN-információ

 

 

A koronavírus-járvány többször is felülírta az idei Forma–1-es világbajnokságot, a legutóbb az elmúlt hét közepén. A Nemzetközi Automobil Szövetség és a sorozat jogtulajdonosa, a Liberty Media szinte ugyanabban az időpontban jelentette be, hogy az amerikai kontinensen még mindig tomboló világjárvány miatt lehetetlen lesz idén versenyt szervezni Brazíliában, Mexikóban, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Négy versenyt törölt, viszont három újat iktatott be versenynaptárába a FIA.

Négy helyszín kikerült, három pedig bekerül az idei Forma–1-es világbajnokság naptárába, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a sorozat jogtulajdonosa, a Liberty Media bejelentette, az észak- és dél-amerikai kontinensen idén nem tartanak versenyt. A három bekerülő helyszín közül kettőn nagyon rég, egyen pedig sosem volt Forma–1-es futam, az olaszországi versenyek száma pedig immár háromra nőtt. Korábban csak egyszer fordult elő, hogy azonos évben egy ország három Forma–1-es nagydíjnak is otthont adott: 1982-ben a Nyugat-amerikai Nagydíjat Long Beachen, a Kelet-amerikai Nagydíjat Detroitban tartották, a szezonzáró pedig Las Vegasban volt.
A koronavírus-járvány már többször a versenynaptár átalakítására kényszerítette az FIA-t és a Liberty Mediát, mi több, a májusban kihirdetett új tervezetet pont az elmúlt héten módosították. Az már korábban biztos volt, hogy idén Ausztráliában nem tudnak körözni a pilóták, de bíztak abban, hogy Európán kívül Ázsiában és az amerikai kontinenseken lehet majd versenyt szervezni. Nos, a jelenleg is tomboló koronavírus miatt a FIA és a Liberty Media közös megegyezésre jutott, és szinte ugyanabban a pillanatban jelentették be honlapjukon, hogy a járványhelyzet miatt idén nem lehet Forma–1-es versenyt tartani Brazíliában, Mexikóban, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában sem. A négy ország nagydíja helyett gyorsan helyszínt kellett találnia a Liberty Mediának, és olyan pályákat kerestek a kiesett viadalok pótlására, amelyek rendelkeznek a Forma–1-es verseny szervezéséhez szükséges licenccel, ilyen pedig Európában elég sok van. Érdekesség, hogy már egy hónapja írt arról a szaksajtó, hogy a megszokottakkal ellentétben a pilóták és csapatok szeptembert követően is maradnak az öreg kontinensen, hogy további európai versenyeken induljanak. Ez most megerősítést nyert, ráadásul két történelmi helyszín is visszatért a sportágba.
A két illetékes szerv végül egy olasz, egy német és egy portugál helyszínt talált, ebből kettőn már volt korábban is Forma–1-es verseny, egyen pedig csak tesztelt a mezőny jó pár éve. Érdekesség, hogy ezzel a naptármódosítással háromra nőtt az olaszországi futamok száma.
Az újonnan a naptárba került helyszínek közül a Nürburgringre látogat el először a mezőny, a pálya az Eifel Nagydíjnak ad majd otthont, a német helyszínen utoljára hét éve rendeztek versenyt. Október végén a Forma–1 számára újonc pályán körözhet a mezőny: Portimaóban tartják a Portugál Nagydíjat. A pályán eddig nem rendeztek Forma–1-es futamot, de tesztelhettek rajta pilóták, tizenegy éve pedig a sorozat előfutamának számító GP2-es – ma Forma–2-es – autók számára írtak ki nagydíjat. A harmadik viadal, amelyet az elmúlt héten iktattak be a versenynaptárba, az Emilia Romagna Nagydíj, amelynek Imola ad otthont, a pálya versenynaptárba való iktatásával háromra nőtt az olaszországi futamok száma. A Liberty Media jelenleg fontolgatja, hogy az ázsiai helyszíneken rendezzen-e versenyt, tárgyalnak az Abu-dzabi Nagydíj szervezőivel, de egyelőre nincs ázsiai helyszín a versenynaptárban, amely jelenleg tizenhárom viadalt tartalmaz. A Liberty Media vezetői azt szeretnék, ha legkevesebb tizenöt, optimális esetben pedig tizennyolc futamos lenne az idei világbajnokság.
Az idei sorozatból három futamot tartottak meg, a hónap elején Ausztriában két verseny volt, míg Magyarország is rendezett viadalt. Augusztus 2-án és 9-én Silverstone-ban lesz futam, 16-án Barcelonában a Spanyol, míg 30-án Spa-Francorchamps a Belga Nagydíjnak ad otthont. Szeptember 6-án Monzában az Olasz, egy héttel később Mugellóban a Toszkán Nagydíjnak ad otthont, 27-én Szocsiban lesz az Orosz Nagydíj. Október 11-én az Eifel Nagydíjat a Nürburgringen tartják, 25-én pedig Portimaóban lesz a Portugál Nagydíj. November elsejére ütemezték az imolai Emilia Romagna Nagydíjat, az Abu-dzabi Nagydíjat pedig november 29-re tervezi a FIA, ám a szervezéssel kapcsolatos kérdések – főleg a világjárvány miatt – még nyitottak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!