Egy fedél alatt a triatlonisták

Úszás, kerékpározás, futás megállás nélkül, akár fél napon át. Tamás Mózest, a 19–29 éves korosztály legújabb hazai bajnokát faggattuk, aki teljes távon lett az ország legjobbja.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egy fedél alatt a triatlonisták
Aranyat érő befutás a nagyváradi versenyen Fotó: Buti László

Mózes Tamás szé­kely­ud­var­he­lyi tri­at­lon­is­ta három hete nyert aranyérmet a nagyváradi X-Man nemzetközi triatlonversenyen, 11 óra 39 perc és 28 másodperces egyéni legjobbal teljesítve a 3800 méter úszást, 180 km kerékpározást és 42 km futást. A 19-29 éves korosztályban egy moldáv és egy szerb versenyző mögött ért célba, így ő lett a szakág teljes távjának országos bajnoka.

- Úszásban teljesítek jobban, pedig a futás az erősségem. Utóbbi ugyanis az utolsó versenyszám, addigra szertefoszlik az ember ereje, és a fókusza is szétesik

– magyarázza az udvarhelyi triatlonista.

Mózes Tamás tavaly Klagenfurtban mutatkozott be és ért el hivatalos Full Ironman versenyen eredményt, ezzel 11 év után ő lett Székelyudvarhely második Ironmanje Orbán Attila után.
Két hét pihenő után, hétfő óta ismét erőteljesen edz, szeptemberben szeretne indulni a féltávú országos bajnokságon.

- Arányosan edzek, az úszás a legrövidebb versenyszám időben és távban egyaránt, ez napi másfél órát jelent, és össze sem hasonlítható a bringázással, amelynél egy komolyabb edzés három óránál kezdődik

– fogalmaz Tamás Mózes. Hozzáteszi, hogy a másfél órás kerékpározás inkább regenerációs edzésnek számít, avagy olyankor iktatják be, amikor napi kétszer edzenek.
Az udvarhelyi triatlonisták ma már a Delfinek Sportklub színeiben versenyeznek, közösen edzenek, több versenyre is a teljes csapattal mennek.

- Közel féltucatnyian vagyunk Udvarhelyen, régebb külön színekben indultunk, és nagyon szerettünk volna egy közös csapatot. Ezt a lehetőséget a Delfinek biztosították, és mivel itt triatlon szakosztály is van, csatlakozhattunk az országos szövetséghez is

– közölte Tamás Mózes, köszönetet mondva Buti László és Szokolszki István edzőknek, valamint a lelkes helyi vállalkozóknak, akik lehetővé teszik számukra az edzést és a versenyeken való részvételt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!