Csodálatos magyar nap Párizsban

Két arany-, két ezüst- és két bronzérem volt a magyar küldöttség jutalma a Párizsban zajló ötkarikás játékok legutóbbi napján. Az i-re a pontot a férfi vízilabda-válogatott tehette volna fel, de nem sikerült a döntőbe jutniuk.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 3 perc
Csodálatos magyar nap Párizsban
Parádés küzdelem után a mindössze 18 esztendős Márton Viviana aranyérmes lett Párizsban Fotó: MTI

Párizsban úgy kel felt péntek reggel a nap, hogy az a magyarokról fog szólni. Már reggel az első órákban a nyílt vízi úszók 10 km-es futamát rendezték két magyarral: a Tokióban ezüstérmes Rasovszky Kristóffal és Betlehem Dáviddal. Titkon mindenki reménykedett a két éremben. És valóra is vált. Rasovszky mondhatni az elejétől a végéig vezetett és behúzta az aranyat, míg Betlehem hatalmas hajrával a harmadik helyen ért célba. Két magyar a dobogón.

Az úszók után a kajak-kenusokon volt a sor. A női C-2 (500 m) kategóriában a Kiss Ágnes/Nagy Bianka kettes nagyon közel volt az éremhez, ám végül a negyedik helyen zártak. A női K-2 500 méteren két magyar egység is érdekelt volt. Az új-zélandi egység rajt-cél győzelmet aratott, ám a 2–4. helyre két magyar egység és egy német egység azonos idővel érkezett. Idegtépő pillanatok következtek, amíg a célfotó alapján eldöntötték, hogy ki hányadik. Végül a Csipes Tamara/Gazsó Alida Dóra páros ezüst- és a Pup Noémi/Fojt Sára páros bronzérmes lett, akárcsak a német egység.

A lányokat követően a fiúkon volt a sor. A K-2 500 méteres távon a Nádas Bence/Totka Sándor páros miután beragadt a rajtnál, hatalmas tempót menve, hajszállal lemaradva az aranyról a második helyen ért célba. A férfi C-1 1000 méteren a románok is éremben bíztak, de Chirilă Cătălin nem jutott döntőbe, míg a magyarok közül csak Adolf Balázs, aki a hetedik lett.

Birkózásban Ligeti Dániel (szabad fogás, 125 kg) volt érdekelt, aki egy győzelemmel indított, majd vereséget szenvedett, így kiesett, mivel legyőzője sem jutott tovább. A lányoknál a romániai küldöttséget a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta képviselte, de mindössze 38 másodpercig tartott a partija, miután japán ellenfele csúnyán elbánt vele. Kriszta viszont a vigaszágon folytatja, hiszen ellenfele bejutott a mai fináléba.

A sort a férfi öttusázók folytatták. Azok után, hogy a friss világbajnok Böhm Csaba elrontotta az első csütörtöki kört vívásban, a második napon parádésan teljesített és a nyolcadik helyen lépett tovább a fináléba, míg Szép Balázs a hetedik helyen. Az aranyra nem valószínű, hogy van esély a mai zárónapon, de érem még lehet belőle.

Közben taekwondóban a női 67 kg-os súlycsoportban a magyarok meglepetésembere, Márton Viviana remekelt. A mindössze 18 esztendős sportoló sorra vette az akadályokat és végig mosolyogva legyőzött mindenkit – a regnáló világbajnokot és olimpiai címvédőt is –, és felült a világ trónjára.

Magyar szempontból az i-re a pontot a magyar férfi vízilabda-válogatott tehette volna fel a Horvátország elleni elődöntő mérkőzésen. A magyar csapat viszont sokat hibázott támadásban – többek között három kimaradt 5 méteres –, és végül 9-8-as vereséget szenvedett. A vasárnapi bronzmeccsen az Egyesült Államok lesz az ellenfelük. A döntőben horvát–szerb klasszikust rendeznek.

Középpontban a kajak-kenu

Szombat délelőtt és kora délután kajak-kenuban lehet majd éremesélyeseknek szurkolni a párizsi olimpia utolsó előtti versenynapján, amelynek során a magyar küldöttségből birkózók, öttusázók és a női vízilabda-válogatott tagjai is érdekeltek lesznek.

Kajak-kenu: női kajak egyes, 500 m, elődöntő: Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra (11.30); férfi kajak egyes 1000 m, elődöntő: Kopasz Bálint, Varga Ádám (12.10); női kenu egyes 200 m, elődöntő: Kiss Ágnes, Takács Kincső (12.40).

Birkózás: női szabadfogás, 62 kg, vigaszág: Incze Kriszta – Godinez Gonzalez (12.07); férfi szabadfogás 65 kg: Muszukajev Iszmail – Akmataliev Ernazar (12.49); női szabadfogás 76 kg: Reetika Reetika – Nagy Bettina (12.21); Kennedy Blades – Axente Cătălina (12.35).

Öttusa: női egyéni: Gulyás Michelle, Guzi Blanka (15.10); férfi egyéni: Böhm Csaba, Szép Balázs (19.10).

Vízilabda: női, az 5. helyért: Magyarország – Olaszország (15.00).

A mai nap során 39 aranyérmet osztanak ki az ötkarikás játékokon.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!