Hirdetés

Csíkszeredai sikerek a Hargita Ralin

HN-információ

Nagyon jó eredményekkel zárták a csíkszeredai versenyzők a Hargita Ralit: a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros kétszer, míg a Csató Roland és Csikós Sándor kettős háromszor állhatott a dobogóra a hétvégén tartott viadalon. Navigátorként Mag Levente Răzvan Nechifor oldalán szintén dobogós helyen zárt. A Hargita Ralit Simone Tempestini nyerte, a kolozsvári pilóta a harmadik olyan versenyző, aki zsinórban háromszor győzött a Hargita Ralin és az egyedüli, akinek ötször sikerült a dobogó legmagasabb fokára állnia a verseny negyvenéves története során.


Brassóban kezdődött és Szé­kelyudvarhelyen ért véget az idei Hargita Rali, amely immár huszonnyolc kiírást ért meg. A viadal történetében kerek évforduló volt az idei, ugyanis először 1980-ban tartottak Hargita Ralit, az első két évben a verseny csak regionális futam volt, csak 1982-től került be az országos bajnoki versenynaptárba. Az idei viadal több újdonsággal is járt: a verseny rajtját és az első napi szelektíveket először tartották Hargita megyén kívül, és először ünnepelhetett egy pilóta ötödször győzelmet a Hargita Ralin. Simone Tempestini a harmadik olyan pilóta, Constantin Aur és Bogdan Marișca után, akinek sikerült zsinórban háromszor is győznie a hargitai viadalon, ám az ifjú kolozsvári olasz az egyetlen, akinek először sikerült ötször a dobogó legmagasabb fokára állnia Székelyudvarhelyen. Aur és Marișca mellett a néhai Bálint Lajos nyert csak négyszer a Hargita Ralin.
Az idei Hargita Ralin két csíkszeredai páros indult, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre egy Citroën DS3 R3T Max, míg a Csató Roland és Csikós Sándor páros egy Suzuki Ignis Sport versenygéppel száguldott, ugyanakkor a mezőnyben volt még egy csíkszeredai születésű, de Szé­kelyudvarhelyen lakó navigátor is, Mag Levente Răzvan Nechifor oldalán harcolt az ellenfelekkel. A csíki különítmény nem vallott szégyent, hiszen összesen hat dobogós helyet szereztek, amelyből kettő első helyezés.

Hátrányból előny
A verseny előtt Csató Roland azt nyilatkozta lapunknak, hogy nem a barcasági szelektívek kedveznek számára, éppen ezért úgy tervezte meg navigátorával, Csikós Sándorral a Hargita Ralit, hogy az első nap ne veszítsenek túl sokat ellenfeleikhez képest, a hátrányt pedig a homoródmenti szelektíveken ledolgozzák majd.
– Tudatában vagyunk annak, hogy versenygépünk a mezőny egyik leggyengébb autója ami a motorerőt jelenti. Éppen ezért tudtuk, hogy a Brassópojána és a Hidegpatak szelektíveken nem mi leszünk kategóriánkban a legjobbak, pont ezért a Lövéte gyorsra építettük fel a versenyünket – nyilatkozta lapunknak a fiatal csíki pilóta. Hozzátette, az amúgy is keskeny utakon a jóval kisebb méretű versenyautóval más íveket tudtak a kanyarokban autózni, ez pedig nyerő húzásnak bizonyult.
– Ötven másodperces hátránnyal érkeztünk Lövétére, és ennek felét sikerült az első átmenetelen ledolgoznunk úgy, hogy legalább tíz másodpercet veszítettünk azzal, hogy utolértük a pályán az előttünk rajtolót – mondta Csató.
A Homoródkarácsonyfalva és Homoródalmás szelektíven mindkét alkalommal tizenkét másodperccel voltak lassúbbak ellenfelüknél, ám a második Lövéte szakaszon fél perccel voltak gyorsabbak Mircea Samuilnál, így az utolsó szelektív előtt 18,4 másodperc hátránnyal a második helyen álltak a kezdők kategóriájában. Az utolsó szakaszon – a Lövéte Power Stage-en – Samuil gumidefektet kapott, ám ezt Csatóék csak a célban tudták meg. A szelektív pedig olyannyira jól sikerül a fiatal pilótának és navigátorának, hogy kategóriájukban a legjobb, a teljes mezőnyben pedig a kilencedik legjobb időt autózták.
– A célunk a kezdők kategóriájában a győzelem volt, és ennek örülünk a legjobban. A hab a tortán, hogy a junior kategóriában és az N12-es géposztályban is a második helyen zártunk, az igazság az, hogy e két utóbbi helyezésre nem is számítottunk – nyilatkozta lapunknak Csató Roland.

Géposztályban győzelem
Egy apró hiba miatt majdnem elúszott a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta kettős géposztály-győzelme, illetve kategóriájukban a második hely. Szerencsére a navigátor résen volt, igaz, „egy kis meccset kellett vívnia” a verseny vezetőségével ahhoz, hogy a megfelelő időeredményt megkapja a páros.
– A saját tempónkat autóztuk, és úgy indultunk neki ennek a versenynek, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában, illetve az RC3-as géposztályban. A barcasági szelektíveken korábban már versenyeztünk, ám a Hidegpatak gyors nagyon piszkos volt – mesélte Teslovan. Az előttük rajtoló összkerék-meghajtású autók az útpadkáról sok apró kavicsot hordtak fel az aszfaltra, így több kanyar is nagyon csúszóssá vált. – Volt olyan kanyar, amelyben úgy csúszott az autó, mintha nyári abroncsokkal tükörjégen mennél – mondta a csíki pilóta.
A Barcarozsnyó szelektíven minden rendben volt a Teslovan–Cseh páros számára, ám a nap végén vették észre, hogy az online időmérő rendszerben egy perccel rosszabb időt kaptak, mint ahogyan azt kellett volna.
– A nap végén immár Székely­udvarhelyen értesítettem a verseny vezetőségét a hibáról, volt egy kis „meccs”, mire mindent kitisztáztak, főleg a szombati rajtlistán való helyünkkel kapcsolatosan, de megoldódott minden – mondta Cseh Vajk Imre. A navigátor hozzátette, a homoródmenti szakaszok nagyon jók voltak, ám a Lövéte szelektív a Kalibáskőtől indulva jóval nehezebb, mint Lövétéről indulva. – Elégedettek vagyunk az elért eredményeinkkel, kategóriánkban a második, géposztályban az első lettünk, ugyanakkor összetettben a nyolcadik helyen zártunk, aminek nagyon örülünk – tette hozzá Cseh Vajk Imre.
Mag Levente Răzvan Ne­chi­for­nak navigálva egy Mitsubishi Lancer EVO 9-cel az N11-es géposztályban a második helyen zárt.

A pontszerzők
Összetett: 1. Simone Tempes­tini, 2. Dan Gîrtofan (mindketten Skoda Fabia R5), 3. Bogdan Marișca (Ford Fiesta R5), 4. Maior Norbert (Peugeot 208 R2), 5. Adrian Răspopa (Ford Fiesta R5), 6. Cristian Dolofan (Citroën C3 R5), 7. Andrei Cașcaval (Skoda Fabia R5), 8. Teslovan Adrian – Cseh Vajk Imre (Citroën DS3 R3T Max), 9. Cristian Timișică (Mitsubishi Lancer EVO 9), 10. Gabriel Ene (Ford Fiesta R2).
Az RC2 géposztályt Tempestini, az RC2N-t Timișică, az RC3-at a Teslovan–Cseh páros, az RC4-et Maior Norbert, az RC5-öt Raul Badiu (Dacia Sandero), az N11-et Adi Iliescu (Mitsubishi Lancer EVO 7), az N12-t Teodor Ionuț Șimon (Seat Ibiza Cupra) nyerte.
Az elsőkerék-meghajtású autók kategóriában Maior Norbert, a kezdőknél a Csató–Csikós páros, a junioroknál és a Suzuki-kupában Dănuț Budai, a Dacia-kupában Raul Badiu lett az első.
A veterán autók versenyét Ale­xandrescu Dorin (VW Golf 1) nyerte, míg a Rali-2-ben Dan Nicoschi (Seat Ibiza GTI) győzött.
A hazai bajnokság következő futamának Nagyszeben ad otthont augusztus 14-én és 15-én.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!