Arany nélkül maradtak a kajak-kenusok

Az 1976-os olimpia óta először fordul elő, hogy kajak-kenuban a magyar küldöttség nem szerez aranyérmet ötkarikás játékokon. A magyarok a szakág zárónapján két ezüstöt és egy bronzot lapátoltak össze. A Sportdöntőbíróság megajándékozta a románokat egy bronzzal.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 3 perc
Arany nélkül maradtak a kajak-kenusok
Incze Krisztának ezúttal nem jött ki jól a lépés Párizsban Fotó: Fotó: COSR / Fb

A kajakos Csipes Tamara és Varga Ádám ezüst-, míg Kopasz Bálint bronzérmet szerzett a párizsi olimpia szombati versenynapján, míg a szabadfogású birkózó, Muszukajev Iszmail vasárnap a harmadik helyért folytatja, miután kikapott az elődöntőben. Csipes kajak egyes 500 méteren – akárcsak három éve, Tokióban – második, a döntő másik magyar résztvevője, Gazsó Alida Dóra pedig hatodik lett. Férfi kajak egyes 1000 méteren Varga lett ezüst-, a címvédőként indult Kopasz Bálint pedig bronzérmes. Ezzel eldőlt, hogy a magyar kajakosok és kenusok négy ezüst- és három bronzéremmel zártak a francia fővárosban, ugyanakkor aranyat – az 1976-os játékok óta először – nem sikerült szerezniük. A női kenu egyesek 200 méteres számában Takács Kincső 8., Kiss Ágnes 11. lett.

A szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Muszukajev az elődöntőben technikai tussal (10-0) kikapott a 2022-ben vb-győztes iráni Rahman Musza Amuzadhalilitől, így vasárnap a bronzéremért léphet szőnyegre. A női 76 kilóban Nagy Bernadett első mérkőzését elveszítve a nyolcaddöntőben kiesett.

A női vízilabda-válogatott az ötödik helyen végzett azt követően, hogy a helyosztón ötméteresekkel 15-12-re verte az olasz együttest.

A férfi öttusázók döntőjében Szép Balázs tizedik, Bőhm Csaba a 13. helyen zárt. A női mezőnyben Gulyás Michelle csoportja harmadik, Guzi Blanka csoportja negyedik helyén jutott a vasárnapi döntőbe.

A romániai sportolókat két hölgy képviselte szabadfogású birkózásban. Axente Cătălina a 76 kilósok között kikapott első meccsén, majd a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta vigaszági meccse következett. A háromszéki sportoló azonban a kanadai Godinez Gonzalezzel szemben is alulmaradt, így véget ért számára az olimpia.

Román bronzról döntöttek
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) megváltoztatta a párizsi olimpia női talaj döntőjének végeredményét, így a bronzérem a román Ana Bărbosuhoz került az amerikai Jordan Chiles helyett.

A hétfői fináléban Chiles fellebbezés után 13,766 pontot kapott, így leszorította a dobogóról a 13,700 pontos Bărbosut. A románok óvtak, mivel szerintük az amerikaiak az előírt időhatáron túl fellebbeztek. A FIG elsőre nem fogadta el a románok beadványát, akik ezt követően a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak. A CAS viszont már nekik adott igazat, a FIG pedig módosította a végeredményt.

Három éremért küzdenek a magyarok
A párizsi ötkarikás játékok zárónapján a magyarok három éremért küzdenek. A férfi vízilabda-válogatott 11.35-től az Egyesült Államok ellen ugrik vízbe a bronzéremért, akárcsak a férfi szabadfogású birkózás 65 kilogrammos súlycsoportjában Muszukajev Iszmail, akinek ellenfele még nem ismert.
A női öttusázóknál Gulyás Michelle és Guzi Blanka az éremért küzd. Előbbinek van nagyobb esélye, hogy felálljon a dobogó valamelyik fokára.

Az olimpia zárónapján 13 aranyat adnak át.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!