Hirdetés

Anglia sorozatban második Eb-döntőjét bukta el

A spanyol labdarúgó-válogatott az örökrangsorban Németországot maga mögött hagyva 1964, 2008 és 2012 után negyedszer nyerte meg az Európa-bajnokságot, miután a berlini döntőben 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő Angliát.

Jakab Árpád
Anglia sorozatban második Eb-döntőjét bukta el
Spanyol öröm a köbön. Történelmet írtak Fotó: UEFA

A nem túl mozgalmas és izgalmas első félidő után a második legelején Nico Williams juttatta előnyhöz a spanyolokat a berlini fináléban. A szigetországiak a csereként beállt Cole Palmer pontos lövésével a 73. percben egyenlítettek, a nyerőember viszont a spanyolok cserejátékosa, Mikel Oyarzabal lett, aki négy perccel a rendes játékidő vége előtt döntötte el az összecsapást, így Spanyolország negyedszer nyerte meg a kontinensviadalt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az ibériai fölényt a számok is mutatják: a spanyolok tizenöt lövéséből öt találta el a kaput, s ebből kettő lett gól, az angolok kilencszer vették célba Unai Simon kapuját, háromszor találták el, ebből egyet sikerült gólra váltani. A szögletarány (10-2) és a labdabirtoklás (63-37 százalék) is spanyol fölényt mutat.

Lefújás után a győztesek értelemszerűen boldogan nyilatkoztak. Luis De la Fuente spanyol kapitány azt mondta: „Csodálatos nap volt a mai, megérdemelten koronáztak Európa-bajnokká egy csapatot, amelyre napról napra egyre büszkébb vagyok. Remélem, hogy ez a lendület a jövőben is azt szolgálja majd, hogy napról napra még jobbak legyünk. Mindig lehet javulni, és ez is a célunk.” A torna legjobb fiatal játékosának megválasztott Lamine Yamal – aki szombaton töltötte be a 17. életévét – a spanyol közszolgálati tévének értékelt a lefújás után: „Nagyon boldog vagyok, ez egy álom, a legszebb ajándék, amit valaha is kaptam a születésnapomra. Most el akarok menni a családommal ünnepelni. Amikor kiegyenlítettek az angolok, nagy nyomást helyeztek ránk, de ez a csapat olyan, amilyen: mindig feláll, és mindig nyer.”

„Nem hiszem, hogy ez lenne a megfelelő pillanat arra, hogy erről döntsek – felelte a pozícióban maradását firtató kérdésre Gareth Southgate angol szövetségi kapitány. – Beszélnem kell erről a megfelelő emberekkel, és ez nem most fog megtörténni.” Az angol szakvezető szerint az utolsó pillanatig küzdöttek, de nem voltak képesek eleget birtokolni a labdát. „A labdaszerzések után ki kellett volna szabadulnunk a szorításból, és erre nem voltunk képesek. Inkább az ő kezükben volt az irányítás, ami egyrészt fárasztó volt számunkra, másrészt kissé frusztrálta a csapatomat. Összességében meggyőződésem, hogy a legjobb csapat nyerte meg az Európa-bajnokságot” – ismerte el sportszerűen Southgate.

Az angol kapitány és játékosai számára valószínűleg kevés gyógyírt jelent, hogy a brit uralkodó gratulált nekik. III. Károly király a Buckingham-palota által a mérkőzés után ismertetett, személyesen Southgate-nek címzett üzenetében többek között arra kéri Southgate-et: legyen tudatában annak, hogy nagyszerű vívmány volt bejutás is az Európa-bajnokság döntőjébe, és erre az egész nemzet büszke. A király leszögezi: nincs kétsége afelől, hogy az angol válogatottra még sok diadal vár a jövőben.

Az idei Eb összességében lapos és unalmas volt, ezt jelzi az is, hogy a legnagyobb sztárok szó szerint alig rúgtak labdába, s hogy senkinél sem szakadt ki a gólzsák: hat játékos – a holland Cody Gakpo, az angol Harry Kane, a grúz Georges Mikautadze, a német Jamal Musiala, a spanyol Dani Olmo és a szlovák Ivan Schranz – végzett a góllövőlista élén.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!