Hirdetés

Alapkő az erdélyi magyar ökölvívásnak

HN-információ

Ünnepélyes keretek között helyezték el az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportközpont alapkövét szombaton délben Gyergyó­szentmiklóson. A város Gyergyó­szárhegy felőli kijáratánál létrejövő több mint 450 millió forint értékű beruházás a magyar kormány anyagi, valamint a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szakmai és intézményes támogatásával jön létre. Az elképzelés szerint Gyergyószentmiklós központtal ökölvívó-akadémia rendszer áll össze Erdélyben, amelynek célja olyan sportolókat nevelni, akik Székelyföldről indulva világszintű elismeréseket hozhatnak az összmagyarságnak.

Öt éve fogalmazódott meg először egy erdélyi ökölvívó-akadémia létrehozása, amely egy egyesület bejegyzésével kezdődött, ezt követték a szakmai tervek elkészítése, majd 2018-ban telket vásároltak Gyergyó­szentmiklóson, ahol egy ökölvívó-sportkomplexum építését tervezik. Az alapkövet is letették, kezdődhet a tényleges építkezés.
A 2015-ben, Huszár Árpád vezetésével létrejött Godako Sportegyesület a megalakulását követő évben fogalmazta meg – közösen a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel – egy akadémiarendszer létrehozását Gyergyószentmiklós központtal. A szakmai tervek 2017-ben készültek el egy korszerű sportközpont létrehozására: ugyanebben az évben kormányhatározat született a projekt kapcsán, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma 452 millió forintos támogatást hagyott jóvá a székelyföldi álom megvalósítására. Az építkezéshez szükséges telket 2018-ban vásárolták meg; az ökölvívó szakszövetségben történt változások után Bajkai István elnök karolta fel a beruházás megvalósításának feladatát.
Szombaton immár az alapkőletétel is megtörtént. A magyar szakszövetség elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: „A történelem olyan helyzetbe hozott minket, hogy a sportot nemzetmegtartó erővel is fel kell ruháznunk. A nemzeti összetartozást ebben az esetben a sport jelenti, az elhelyezett alapkő pedig nemcsak az ökölvívásé, hanem az erdélyi magyarság jövőjének egyik alapköve is.” Bajkai István azt is elmondta, céljának tekinti, hogy a magyar ökölvívó-bajnokságot kiterjesszék az egész Kárpát-medencére, és a nyílt bajnokságon az erdélyi fiatalok is jó eséllyel induljanak. „A Magyar Ökölvívó Szövetség mindent megtesz azért, hogy itt, Erdélyben az ökölvívást magas szinten űzzék és jó eredményeket érjenek el” – jelentette ki Bajkai.
Arról, hogy mit jelent Gyer­gyószentmiklós történetében ez a megvalósítás, a város polgármestere, Nagy Zoltán beszélt. A tehetséggondozás több évtizedes hagyományait említve kifejtette: amennyiben intézményes keretet teremtenek annak, a székely tudás és virtus nem ismer határokat. Az elöljáró ígéretet tett, hogy a város közössége jó gazdája lesz a beruházásnak, megtesznek mindent azért, hogy az itt megalakuló szakmai műhely a legmagasabb szinteken tudja kifejteni tevékenységét.
Az ünnepségen jelen lévő Tán­czos Barna szenátor elmondta: egy olyan anyaországi támogatásnak vagyunk a kedvezményezettjei néhány éve, amelyre eddig nem volt példa, és ezekben a támogatásokban az a legszebb, hogy több ezer gyermek jövőjét biztosítják. 

Jobb adni, mint kapni
Az ökölvívás egy keresztény sport: jobb adni, mint kapni – ezt a frappáns választ adja Böjte Csaba azoknak, akik megkérdezik tőle, ferences szerzetesként miért tartja fontosnak az ökölvívás támogatását.
Böjte Csaba, az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportközpont tiszteletbeli elnöke felismerte, hogy a sport által számos nehéz sorsú gyermeknek nyílhat lehetősége a tisztes életre vagy akár kiemelkedő karrierre. Elmondta: az általa működtetett otthonokból több mint nyolcvan gyermek jár edzésekre, akik a sport által ma már az iskolában is megállják a helyüket.
– A gyergyószentmiklósi Go­dako SE jelenleg olyan edzőtermet használ, ahol egy időben tizenkét gyermekkel lehet dolgozni: a létszámunk rég kinőtte ezt a termet. A leendő sportközpontban három edző egy időben harminc gyermekkel tud majd dolgozni, emellett a versenycsarnokban országos szintű és akár nemzetközi versenyeket is szervezhetünk – mondta a Hargita Népe érdeklődésére Huszár Árpád, a sportklub vezetője, edzője, a létesítmény megálmodója. – Jelenleg harminc gyermekből áll a gyergyószentmiklósi csapat, van egy országos bajnoki címünk is, amelyet Ferencz Eszter nyert 2017-ben junior korosztályban a női ökölvívó-bajnokság döntőjében. Jövőre több olyan 13 éves versenyzőnk lesz, akikkel kiállhatunk a porondra – ismertette az egyesület céljait Huszár Árpád, hozzátéve: ha nem is lesz mindenkiből olimpiai bajnok, a sport révén ezek a fiatalok egészséges felnőttekké válnak és megtalálják helyüket az életben.
Az ünnepség keretében Huszár Árpád és Bajkai István aláírták a sportközpont finanszírozási szerződését, valamint a kivitelezési szerződést az építkezést folytató szatmárnémeti céggel. A sportközpont versenyeknek helyet adó épületrészében 408 négyzetméteres küzdőcsarnok és 800 néző befogadására alkalmas lelátó kap helyet. Az edzéseket kiszolgáló kétszintes létesítményben edzőterem, fitneszterem, masszázsszoba, orvosi szoba is helyet kap. Az épületekhez tartozik majd egy 150 férőhelyes parkoló is. Az építkezés költsége 380 millió forint, további 10 millió forint eszközvásárlásra és berendezésre fordítható. A kivitelezés nyolc hónap alatt kell megvalósuljon. 

Boncina-Székely Szidónia




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!