Akaraterős horvátok

HN-információ
Hátrányban voltak, sorozatbeli harmadik meccsüket is hosszabbításra vitték, mégis nyerni tudtak a horvátok az Anglia elleni labdarúgó-világbajnoki elődöntőben. Az kontrasztos meccsen mondhatni igazságos eredmény született, bár a találkozó folyamán mindkét alakulat eldönthette volna a továbbjutó kilétét. [caption id="attachment_73809" align="aligncenter" width="800"] Mandzukic a mennybe röpítette a horvátokat[/caption] Története során először bejutott a világbajnokság fináléjába a horvát labdarúgó-válogatott, amely az oroszországi torna szerdai elődöntőjében hosszabbítás után 2–1-re legyőzte az angol csapatot. Az első félidő elején Trippier szabadrúgásból még az angoloknak szerzett vezetést, de a másodikban Perisic a védőjét megelőzve egyenlített a 68. percben. A horvátok ugyan harmadszor kényszerültek ráadásra a vb-n, ám ezúttal nem bízták a 11-esre a továbbjutást, mint az előző két alkalommal, ugyanis Mandzukic a 109. percben eldöntötte a párharcot. Horvátország ezzel biztosan felülmúlja eddigi legjobb, 1998-ban elért harmadik helyét, míg Anglia 1966 óta tovább várhat újabb diadalára. A szombaton 17 órától kezdődő szentpétervári bronzmeccsen belga–angol, míg a vasárnapi 21 órai kezdéssel rajtoló moszkvai döntőben francia–horvát mérkőzést rendeznek. Ujjong Horvátország Százezrek ünnepeltek Horvátország utcáin és terein szerda éjjel, miután az ország labdarúgó-válogatottja az oroszországi világbajnokság elődöntőjében hosszabbításban 2-1-re legyőzte Anglia csapatát. „Nincs atombombánk, de atomerős játékosaink vannak” – hirdették a szalagcímek tegnap reggel. „Csoda! A futball nem a szülőhazájába tért vissza, hanem egy négymilliós országba távozott” – írta a Jutarnji List című napilap, amely szerint a horvát válogatott többet tett az ország jó hírnevéért, mint eddig bárki. „Ez nem csoda, ez lehetetlenség” – állította a Vecernji List, a legolvasottabb horvát napilap. „Amit a játékosok mutattak, mindent felülmúl. Ennyi energia, amennyit kihoztak magukból, egyszerűen képtelenség” – írták. Fogyasztás szempontjából sem rossz, amikor a horvátok játszanak – elemezte a sajtó. A bankok szerint harminc százalékkal nő ilyenkor a készpénzfelvétel a bank­automatákból. A horvátok többet költöttek a vb alatt, mint a karácsonyi időszakban. Száz százalékkal nőtt a boltok, a kávézók és a fogadóirodák forgalma. Elfogytak a szurkolói ereklyék, már eredeti horvát mezt sem lehet kapni a boltokban. Az angol–horvát meccsre ezrek utaztak el az utolsó pillanatban. A bankok gyorshiteleket ajánlottak, az utazási irodák charterjáratokat indítottak. A zágrábi repülőtéren nagyobb volt a forgalom, mint a legnagyobb turistaszezonban. Az elődöntőre Andrej Plen­kovic horvát kormányfő, Gordan Jandrokovic házelnök és több miniszter is elutazott. A tegnap reggeli kormányülésen a miniszterelnök és a miniszterek a horvát válogatott mezét viselték, és tapssal ünnepelték a győzelmet.
Elődöntő, világbajnokság Horvátország – Anglia 2–1 (0–1, 1–1, 1–1) – hosszabbítás után /Perisic (68.), Mandzukic (109.), illetve Trippier (5.)/. Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pivaric, 95.) – Rakitic, Brozovic –Rebic (Kramaric, 102.), Modric (Badelj, 119.), Perisic – Mandzukic (Corluka, 115.). Anglia: Pickford – Walker (Vardy, 112.), Stones, Maguire – Trippier, Alli, Henderson (Dier, 97.), Lingard, Young (Rose, 91.) – Sterling (Rashford, 74.), Kane.
Így látták az edzők Zlatko Dalic, Horvátország: Mindenki azt mondta, készen áll a folytatásra és bírja még. Pedig néhányan kisebb sérüléssel játszottak. Ez mutatja, milyen karakterek vannak a csapatban, milyen tartása és mentális ereje van ennek az együttesnek. Sorozatban harmadszor kerültünk egygólos hátrányba, mégis mindhárom találkozót megnyertük. Nagyon büszke vagyok a csapatra. Történelmet írtunk. Lehet, nincs olyan stadionunk, amelyben az ősszel rajtoló Nemzetek Ligájában fogadhatjuk az ellenfeleket, de van szívünk és büszkeségünk.
Gareth Southgate, Anglia: Nagyon jól játszottunk az első félidőben, sokat birtokoltuk a labdát, ott kellett volna megszerezni a második gólt. Időbe fog telni, amíg erre pozitívumként tudunk majd gondolni. Rég jutottunk ilyen messzire, és ha már itt voltunk, akkor meg akartuk ragadni az esélyt. Kiváltképpen azután, ahogy az első játékrészben futballoztunk.
HN-összeállítás


Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!