A világelitbe tart Szász Kincső

Szeptemberben Malajziában szerepelt Szász Kincső fallabdázó. A fiatal sportoló a junior korcsoportokból kilépve a felnőttek között is megállja a helyét, és a legjobbak közé szeretne jutni. Kincső édesapjával, edző­jével, mentorával, a Tran­syl­vanian Tennis, Squash & Pa­del Club alapítójával, Szász Lász­lóval beszélgettünk.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 9 perc
A világelitbe tart Szász Kincső
Szász László és Kincső Fotó: Szász Kincső archívumából

Három alkalommal is lehetősége volt ezen a nyáron Szász Kin­csőnek, hogy Ázsiában, magasan jegyzett fal­labdaversenyeken bizonyítsa tehetségét. A csík­taplocai Transylvanian Tennis, Squash & Padel Club versenyzője augusztus utolsó napjaiban Japánban, majd e hónap elején Malajziában lépett pályára.
A június utolsó napjaiban rendezett, Japánban zajlott megmérettetésen erős, nemzetközi mezőnyben Szász Kincső a főtáblára jutott, ahol a későbbi tornagyőztes, Rugayya Salem parancsolt neki megálljt. A székelyföldi lány a kilencedik helyen zárt, amivel újabb világranglista-pontokat zsebelhetett be.
Többek között ezeknek a pontoknak köszönhetően utazhatott augusztus végén Malajziába, ahol két versenyen is szerepelhetett. Először Kuala Lumpurban, a „The Tuanku Muhriz Trophy 2024” elnevezésű világkupa-fordulóban játszott 94 fős mezőnyben. Kincső ezúttal is főtáblára jutott, és csupán a hatodik kiemelt hazai Yassmita Jadishkumar ellen szenvedett vereséget, így a 17. helyen zárt.
Szeptember 4–8. között az „ACE Challenger Tour RK 2024” következett, méghozzá Kuala Lumpurban. Itt is sikerült Szász Kincsőnek a főtáblára jutnia, és a száz versenyző között elért 17. helyezése kiemelkedően jónak számít.

A világelitbe tart Szász Kincső
Szász László és Kincső Malajziában. Értékes világkupapontokat gyűjtött

A fejlődés folyamata

De hogyan is vezet az út a világ legkiemelkedőbb fallabdásait felvonultató versenyekre? Többek között erről kérdeztük Szász Kincső édesapját, mentorát és edzőjét.

– Ezekre a versenyekre úgy lehet kijutni, hogy világranglista-pontokat kell szerezni, és kvalifikálni ahhoz, hogy egyáltalán a selejtezőkön szerepeljen valaki. A selejtezőkön lehet felkerülni a főtáblára, ahol újra világranglista-pontokat lehet szerezni. Ez egy folyamat, amely során egyre előbb lehet kerülni, egyre nagyobb versenyeken, világkupákon lehet indulni, közelebb lehet kerülni az élmezőnyhöz

– osztotta meg velünk a mesteredző.
Szász László ugyanakkor   kiemelte, minden versenyző álma a Top 10-be kerülni, Kincső számára egyelőre a legjobb 100-ba jutás a cél, jelenleg a 110-130. hely körül tart.

– Ez olyan, mint a Forma-1, ha a versenyző a kanyart kicsit nehezebben veszi be, akkor picit visszább csúszik, nagyon nehéz pontokat gyűjteni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Elérhetőbb versenyek

Itt jegyezzük meg, hogy Kincső a junior évek után mostanában már a felnőtt profi mezőnyben versenyez, ami a fallabdázás esetében a legmagasabb szint, ami jelenleg létezik. A fiatal versenyző folyamatosan készül és keresi az újabb és újabb kihívásokat. Ahogy édesapja fogalmazott, „vadászgatják a következő versenyeket”.
Jelenleg tervben van egy fokvárosi világkupa-forduló, de Costa Ricára is szeretnének eljutni. A távoli helyszíneken megrendezett tornák elérhetőbbek, a közelebbieket nehéz megpályázni, ennek ellenére elképzelhető, hogy Franciaországban is tud majd szerepelni Kincső a jövőben.
Kíváncsiak voltunk arra is, hogy lesznek-e követői Kincsőnek, hiszen a Csíktaplocán működő sportklubban sok fiatal ismerkedik nap mint nap a fallabdázással. – Van nagyon jó utánpótlás, vannak ügyes fiatalok, akik dolgoznak, és próbálnak a nyomába kerülni. A junioroknál is vannak versenyek, ahová járunk. A felnőtt mezőnyben nincs senki se Romániából, se Magyarországról a nők között. Ott is vannak ügyesek, de valahogy nem tudták ezt a szintet még elérni – mondta Szász László.

A világelitbe tart Szász Kincső

Sok munka szükséges

De mi kell ahhoz, hogy a legjobb száz ne csak álom maradjon, hanem valósággá váljon? – Sok munkát kell belefektetni. Ahhoz, hogy még jobb legyél, önmagad árnyékát át kell lépned, és minél több meccset meg kell nyerni, minél rangosabb versenyeken, minél nagyobb világkupákon részt venni, és dobogóközeli helyezéseket elérni. Kincső esetében mindig az a cél, hogy legalább a 16-ba bekerüljön, vagy annak közelébe. Akik oda bejutnak, már annyi pontot kapnak, hogy egy-egy kicsit mindig mennek előre. Egy idő után nem lesz elég az, hogy a 16-ba bekerül, akkor mindig a nyolcba kéne majd bekerülni. Aztán a következő lépés az lesz, hogy felkerüljön a dobogóra. Nemrég került a junioroktól fel Kincső, úgyhogy ez a realitás talaján járva évekbe telik majd. Természetesen csak akkor sikerülhet mindez, ha ő is kitart – mondta az edző.
Érdemes tudni, hogy a fallabda 2028-tól szerepelni fog a nyári olimpia programjában, bekerült az olimpiai sportágak közé. – Annak a sok-sok munkának, amit befektettünk sok éven keresztül, azt gondolom, ezzel tízszeresére nőtt az értéke. A gyerekek lehetőséget láthatnak a fejlődésre vagy éppen a továbbtanulásra. Nagy lehetőség van egyetemeken ösztöndíjat kapni, ha jó játékos valaki. Ez nagyon jó motiváció a székelységnek is, a gyermek kimehet egy jó egyetemre, hazahozhatja a tudását, hogy itthon kamatoztassa. A fallabda adhatja meg erre a lehetőséget, azt a pluszt, amit itthonról anyagilag nem tudnának elérni. Természetesen sok feltétele van, jó tanulás, angolnyelv-tudás, be kell válogassa az ottani edző stb., de lehetőséget jelent – hangsúlyozta Szász László.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!