A mozgáson van a lényeg

Második alkalommal szervezett táborozást a Csíkszeredai Asztalitenisz Egyesület és a TT Incze SE az asztalitenisz iránt érdeklődő gyerekek számára. Noha a megyeszékhely nem a sportág fellegvára, mégis amatőr szinten sokan ütik a labdát az asztalok felett. A tábor egyik célja, hogy minél több gyerekkel megismertessék a sportágat, ugyanakkor a tehetségek felkutatása és továbbnevelése is a szervezők célkitűzése között szerepelt.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 7 perc
A mozgáson van a lényeg
Házi versennyel zárult a tábor. Mindenki győzött Fotó: Kiss János

Amikor Csíkszereda me­gyeszékhellyé vált és elkezdődtek a tömb­házépítések, majdnem minden negyed kapott legalább egy beton pingpongasztalt. Ezeken nyaranta gyerekek sajátították el az asztaliteniszt, telente pedig a szüleik a tömbházak mellett leölt disznót dolgozták fel. A lakóövezetek felújítását követően eltűntek a betonból készült asztalok, helyüket aszfaltozott vagy éppen műgyepes minifocipályák vették át, így a pingpong már nem örvend olyan nagy népszerűségnek a gyerekek körében. No, meg a túl okos telefonok is egyre jobban kiszorítják a szabadidős tevékenységek közül a sportolást.
A Csíkszeredai Asztalitenisz Egyesület és a TT Incze SE tavaly Tusnádfürdőn 16 gyerek részvételével szervezett először asztalitenisz-tábort, idén viszont a megyeszékhelyre „költöztek”, hiszen a nyugati ipartelepen korszerűen berendezett pingpongtermet tartanak fenn. – Idén 13 gyerek jelentkezett Csíkszeredából és a környékbeli falvakból – mondta lapunknak Kiss János, a tábor egyik szervezője, aki jelenleg az ISK Székelyudvarhely leigazolt sportolója, viszont a sportág csíkszeredai népszerűsítését és fejlesztését tűzte ki célul. Társa, Incze Levente Kézdivásárhelyen játszik, és büszke, hogy annak ellenére, hogy kevesen tudják, adtak már a svájci utánpótlás-bajnokságban szereplő csapatnak is sportolót.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Az amatőr, a sporttermünket bérlő sportolók hozzájárulásából fedezzük a költségeinket, ami főleg télen óriási, elérheti a 8-9 ezer lejt is. De csendben dolgozunk, próbálunk tehetségeket felfedezni, őket továbbfejleszteni, majd egy profi klubhoz leigazolni, ahonnan lehet kiugrási lehetősége a gyereknek

 – mondta Incze Levente. Az elmúlt években kinevelt sportolók közül többen is Székelyudvarhelyt erősítik – ezt már Kiss János nyilatkozta, példaként hozva fel az U9-es Kiss Anabellát és Kiss Dávidot, de az TT Incze termében kezdte a sportolást Simó Éliás Máté is, aki a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium és a TCC Bern asztalitenisz-csapatának leigazolt sportolója, és az U15-ös svájci országos bajnokságban idén áprilisban párosban arany-, vegyespárosban pedig ezüstérmes lett. – Azok a gyerekek, akik végül profi csapathoz kerültek, ők igazolják, hogy jól tették le a sportág alapjait itt, Csíkszeredában – tette hozzá Kiss János.

A mozgáson van a lényeg

Ottjártunkkor éppen fa­gyiztak a táborozó gyerekek, majd bevonultak a terembe egy kis „ütögetésre”. – A délelőtt fociztunk a MÁG mögötti műgyepes pályán, de voltak egyéb labdajátékok is. Ebéd, fagyi, majd gyakorlás az asztalok fölött – vázolta az egyik napi programot Kiss János, miközben két táborozónak kiosztotta a feladatot: „két fonák, egy tenyeres” volt a gyakorlat és a „gyorsabban” is gyakran elhangzott. A négynapos, napi 5-6 órás tevékenység alatt csapatépítő játékokat is tartottak, de előtérben az asztaliteniszezés szerepelt. – A résztvevők között vannak teljesen kezdők, de olyanok is, akik már pár éve járnak a termünkbe. Célunk a sportág megismertetése a gyerekekkel, no meg a tehetségek felkutatása és továbbnevelése. Ugyanakkor egy figyelemfelkeltő akciónak is lehetne nevezni a tábort, hogy mi, asztaliteniszezők is létezünk, öregbítjük a város hírnevét, gyerekekkel foglalkozunk és céltudatos sportolásra neveljük őket – nyilatkozta Kiss János.
A négynapos táborozás egy házi versennyel zárult, amelyet követően minden résztvevő díjat kapott.


Galéria





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!