A MOB egyeztetést kezdeményezett a NOB-bal Hámori negyeddöntős ellenfele miatt

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportigazgatójával, hogy tisztázzák a párizsi olimpia női ökölvívótornáján Hámori Lucával negyeddöntőző, férfias külsejű algériai Imane Helif miatt kialakult helyzetet – írja az MTI.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
A MOB egyeztetést kezdeményezett a NOB-bal Hámori negyeddöntős ellenfele miatt
Hámori Luca. Archív Fotó: Hámori Luca/Facebook

Mint ismeretes, Hámori Luca a női ökölvívótorna 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében azzal az Imane Heliffel találkozik, akit a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról, mivel szervezetében kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát.

A MOB pénteki közleményében kiemelte: ugyancsak egyeztetnek az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével – a 66 kilós Helif a nyolcaddöntőben olasz riválisát verte, aki alig 40 másodperc után feladta az egyoldalú csatát -, és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal. „Nemzeti olimpiai bizottságként tiszteletben tartjuk a NOB szabályait, ugyanakkor kiállunk a női sportolók esélyegyenlősége és a tisztességes verseny mellett” – olvasható.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A MOB azt is jelezte, hogy minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll és ebben az esetben is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) egyébként csütörtökön jelentette be, hogy a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében a párizsi játékokon.

A Mandiner beszámol arról, hogy a szerb sajtó is cikkezett az eset kapcsán, hogy Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök sem hagyta szó nélkül a történteket. A Novosti felidézte Aleksandar Vucic szavait.

Képzeld el azt a betegséget és őrületet, amely elkezdte uralni a világot, ahol most jönnek a férfiak, akik verik a nőket, és ezért érmet kapnak. Az őrület uralja a világot, és mindenki teljesen megbolondult

– mondta a szerb köztársasági elnök.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!