52 év után aranyérmesek a párbajtőrözők

A magyar férfi párbajtőrcsapat hatalmas bravúrt végrehajtva 52 év után aranyérmet szerzett, miután a döntőben aranytussal legyőzték az olimpiai címvédő Japánt a Párizsban zajló ötkarikás játékokon. A románok további két ezüstérmet szereztek.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 4 perc
52 év után aranyérmesek a párbajtőrözők
52 éve nem látott bravúr a párbajtőrözőktől Fotó: MTI

Magyar szempontból rosszul indult a pénteki nap Párizsban, az olimpiai játékokon, hiszen a férfi kézilabda-válogatott nagy csatában, de alulmaradt – 28–25 – Dániával szemben a csoportkör utolsó előtti meccsén, így vasárnap Franciaország ellen dől el, hogy tovább tudnak-e lépni a negyeddöntőbe. Ehhez győzni kell.

A sort a kalapácsvetés selejtezője követte, ahol Halázs Bence kvalifikálta magát a fináléba ellenben Varga Donáttal és Rába Dániellel. A női magasugrásban Daniela Stanciunak is sikerült a döntőbe jutnia a 11. helyen. 

A nők 5 méteres pisztolyselejtezői után Major Veronika olimpiai csúccsal az első helyen masírozott be a döntőbe, míg a vitorlázóknál az világ- és Európa-bajnok Érdi Máriának továbbra sem kedvez a széljárás, és három futam után a 24. helyen áll az ILCA kategóriában, míg a férfiak mezőnyében Vadnai Jonatán a 17.

Délben két román egység hajtott éremért evezésben. A női kormányos nélküli kettesben a Ioana Vrinceanu–Roxana Anghel, valamint a női könnyűsúlyú kétpárevezősöknél a van Groningen–Ionela Cozmiuc páros is ezüstérmet szerzett. Ráadásul mindezt úgy, hogy előzetesen csak reménykedtek az éremben.

Az evezősök versenyei után elkezdődtek a férfi párbajtőrcsapat meccsei is. A magyar csapat lehengerlő teljesítménnyel a negyeddöntőben simán verte Kazahsztánt, majd gálameccset rendeztek az elődöntőben is a házigazda franciák ellen a helyi publikum legnagyobb meglepetésére.

Este jöhetett a döntő az olimpiai címvédő Japán ellen. Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely magyar csapat a döntő során végig vezetett 2-3 tussal, ám az utolsó asszóban a japánok pár másodperccel a vége előtt egyenlítettek. Jöhetett az aranytus, amelyet Siklósi vitt be, megszerezve 1972 óta az első magyar csapataranyat szakágban.

Az úszómedencékben is volt kiért izgulni. Léon Marchand negyedik aranyát követően ugyanis a 100 m pillangó elődöntőiben Kós Hubert és Milák Kristóf is ott volt. Előbbi nem kvalifikálta magát a döntőbe, ám Milák a legjobb idővel lesz ott, még úgy is, hogy az utolsó 50 fordulóját elrontotta.
Az estét a Magyarország–Kína női vízilabdameccs zárta, amelyen bár a magyarok a kezdést követően beragadtak, de végül magabiztos 17–11-es győzelmet arattak és továbbléptek a negyeddöntőbe.

Remény az újabb aranyra

Milák Kristóf az előfutam és az elődöntő során mutatott úszásával abszolút favoritként ugrik medencébe a 100 m pillangó döntőjében, de magyar szempontból a női kardcsapatnak, vagy épp a cselgáncsozók vegyes csapat küzdelmeiben is lehet drukkolni. Nem feledkezve meg Major Veronikáról, aki első helyről várja a döntőt a 25 m sportpisztolyban.

A román küldöttség két döntővel jelentkezik ma evezésben: a női és a férfi nyolcas ott van a fináléban.
A mai nap során nem kevesebb mint 31 aranyérmet fognak kiosztani. A legtöbbet atlétikában (5), majd evezésben, úszásban (4) és tornában (3).

Cselgáncs: vegyes csapat: Olaszország–Magyarország (9.42).
Kézilabda, női: Magyarország–Hollandia (10.00).
Lövészet: női 25 m sportpisztoly, döntő: Major Veronika (10.30).
Evezés: női nyolcas, döntő: Románia (11.50); férfi nyolcas, döntő: Románia (12.10).
Íjászat: női egyéni, nyolcaddöntő: Amaistroaie Madalina – Nam Suhyeo (12.01).
Úszás, előfutamok: női 50 m gyors: Senanszky Petra (12.00); férfi 1500 m gyors: Stancu Vlad Stefan, Sárkány Zalán, Betlehem Dávid (12.30); férfi 100 m pillangó, döntő: Milák Kristóf (21.30).
Országúti kerékpár: férfi mezőnyverseny: Valter Attila (12.00).
Vitorlázás: női dingi, 4-5. futam: Érdi Mária, Ebru Bolat (13.05); férfi dingi, 5-6 futam (13.20).
Vívás: női kardcsapat: Magyarország–Japán (14.00).
Vízilabda, férfi: Ausztrália–Magyarország (16.00), Románia–Olaszország (22.05).
Torna: női ugrás, döntő: Bacskay Csenge Mária (17.20). 
Ökölvívás: női 66 kg: Khelif Imane – Hámori Luca (18.22).
Atlétika: női 100 m, elődöntő: Takács Boglárka (20.50); női hármasugrás, döntő: Talos Elena Andreea (21.20).
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!