Hirdetés

Székelyudvarhelyen kezdődik az idény

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Hargita Ralival kezdődik el a szakág hazai idénye. Csütörtökön a pályabejárásokat tartják, este pedig a versenyzői parádét, péntek délelőtt lesz a hivatalos edzés, délután és szombaton pedig már a pályákon száguldanak a pilóták.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 4 perc
Székelyudvarhelyen kezdődik az idény
Jakab Attila a szuperszpeciálon. Látványos autózás Fotó: Sebi Fotó

Akárcsak az elmúlt években, idén is a Hargita Rali lesz a hazai szakági bajnokság nyitóversenye, így nagy érdeklődés övezi a versenyt. A tavalyhoz képest az útvonalterv nem módosult, gyakorlatilag a megszokott szelektíveken versenyeznek pénteken és szombaton is a sportolók. A verseny főhadiszállása Székelyudvarhelyen lesz, a viadalt pedg a Maxx Racing szervezi.
A 32. Hargita Rali hivatalosan a versenyzői parádéval kezdődik csütörtökön 19 órakor, és szombaton 20 órakor a díjkiosztó ünnepséggel zárul, mindkét eseménynek a székelyudvarhelyi Márton Áron tér ad otthont. Pénteken délelőtt 8.30 és 12.30 óra között a Farcádot Székelyudvarhellyel összekötő úton lesz a hivatalos edzés.
Pénteken 15 órakor rajtol el az első versenyautó Székelyudvarhelyről, a nap első gyorsasági szakasza a Bucsin szelektív lesz Parajd kijáratától Borzontig. A szakaszon az első autó 15.50-kor rajtol el. A verseny leghosszabb gyorsaságiját követően a Libán-tetőn kelnek át a pilóták, a Gyergyóújfalu és Zetelaka közötti szelektíven 16.50-kor rajtol az első versenygép. A nap utolsó szakasza a szuperszpeciál, amelynek szokás szerint Székelyudvarhely központja ad otthont, a Dietrich Árpád nevét viselő szelektív éveken át a legnézettebb gyorsaságija volt a Hargita Ralinak. Az első versenyautó 18.30-kor száguld majd végig a város utcáin kialakított pályán.


Hirdetés

Szombaton három látványos szelektíven háromszor mennek végig a versenygépek. A Homoródalmás szelektíven 10.15, 13.40 és 17.15 órakor rajtol el az első versenygép, a szakasz első részén emelkedik az út, sok a gyors kanyar, a tetőn pedig nagyon remek lehetőség van arra, hogy szurkoljunk kedvenc pilótáinknak, akárcsak a szelektív végén, ahonnan belátható az érkezés.
A Homoródszentpál szakaszon 10.40, 14.10 és 17.35 órakor indul az első versenyautó, remek nézői pont lehet a halastavak környéke közvetlen a rajt után, a tetőn pedig be lehet látni a hajtűkanyarokat, ugyanakkor a 131-es és a 132-es megyei út találkozásánál a visszafordító is nagyon nézőbarát. Ez utóbbi részen van hely a nézőknek parkolni is.
A Lövéte szakaszon 11, 14.30 és 18 órakor várható az első autó indulása, a szelektív első részén, a település közelében található tetőn nagy részt beláthatnak a nézők, ugyanakkor itt van lehetőség biztonságosan leparkolni a civil autókat is. Látványos az Asszonybosszantó és a Kirulyfürdő környéke is, viszont a szakasz utolsó, emelkedő részén nincs olyan hely, ahol biztonságosan lehetne nézni a versenyt.
A szuperszpeciált leszámítva minden gyorsasági szakaszon előbb emelkednek, majd ereszkednek a versenyzők, így az érkezési zóna környékén figyelmesen kell a nézőknek helyezkedni, lehetőleg kerülni kell a bukózónákat, azaz a kanyarok külső ívét. A nézőknek számolniuk kell azzal is, hogy az első versenyautó rajtja előtt másfél órával lezárják azokat az utakat, amelyek részei a verseny útvonalának.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!