Hirdetés

Tárolás a konyhában 1. – Kamra

A konyha és a kamra otthonunk egyik legfontosabb területe, ideális esetben. Manapság nem divat kamrahelyiséget kialakítani, mivel az életstílusunk is megváltozott, a felgyorsult élet hozta magával a „nincs időm főzni”-szemléletet, de sajnos az egészséges életmódunk kialakításához vagy egészségünk visszanyeréséhez ez lesz a kulcs.

Czenczer-Balázs Beáta
Becsült olvasási idő: 5 perc
Tárolás a konyhában 1. – Kamra
Fotó: freepik.com

Egy igazi, jól felszerelt kamra életmentő azok számára, akik figyelni szeretnének egészségükre, és nem akarnak folyamatosan rendelni vagy rosszabb esetben valami gyors harapnivalóhoz nyúlni. Leginkább ezen a területen kellene visszanyúlnunk őseink szokásaihoz, és azt a mai modern életünkre adaptálni.
Legyünk nyitottak, és ne sétáljunk be a mai modern nő képére megalkotott mondatok csapdájába:
„Én nem tudok főzni.” Nem szükséges főzni tudni, manapság annyi recept található online, telefonos alkalmazás és könyv formájában, hogy csak követnünk kell az utasításokat, semmi többre nincs szükség. 
„Nem szeretek főzni.” Sokan lehetnek ezzel így, de ahhoz, hogy tudjuk, mit eszünk, és az hogyan készült, muszáj valamennyire megbarátkoznunk a főzéssel, mert másképp teljesen ki vagyunk szolgáltatva az ipari termékeknek. Nem muszáj szeretni, de el lehet kezdeni, és idővel megjön a kedv, ezt személyes tapasztalatból írom.
A mai modern nő általánosságban azt gondolja, ciki főzni, a jól menő karrier mellett nem illendő fakanalat ragadni. Szerintem a mai modern nő felismeri a mai világ problémáit, és igyekszik visszatérni az alapokhoz, mindezt úgy, hogy közben önmegvalósításra is képes. Nem egyszerű, kell hozzá jó időmenedzsment, de megér bármennyi befektetett energiát.  
Lássuk, miként hozzuk létre a megfelelő tárolókat, kamraszekrényeket, és mire figyeljünk.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Élelmiszer-tárolás/kamra/spájz/éléskamra
Régen minden ház elhagyhatatlan kicsi helyisége, ma viszont szerencsésnek mondhatja magát az, akinek van az otthonában, mert kényelmesen, szép rendben tárolhatók a család finomságai. Akinél nincs spájz, annak sem kell kétségbe esnie, mert arra is sok megoldás van, hogyan tároljunk praktikusan kis lakásban.
Először azt vegyük sorra, mire kell ügyelni egy jó kamra kialakításakor. 
1. Fontos szempont a helyiség tájolása, lehetőleg északi, északkeleti vagy keleti fekvést válasszunk erre a célra. Szerencsés esetben a konyhából nyílik vagy a bejárathoz közel helyezkedik el ez a helyiség. 
2. A kamra ajtaja mindig kifelé nyílik. Néhány esetben okos megoldás tolóajtókat választani a helyiség kialakítása miatt.
3. A kamrában kapnak helyet a házi készítésű befőttek, savanyúságok, zakuszkák, a friss zöldségek (ha megfelelő a hőmérséklete a kamrának; ha nem, akkor a hűtőben). Itt javaslom az összes szárazanyag tárolását (lisztek, hüvelyesek, konzervek – házi készítésű vagy vásárolt fémdobozos konzervek). De tárolhatunk itt karácsonyisütemény-készítő sablonokat vagy bármilyen ritkán használt konyhai eszközt, amely hely hiányában a konyhából kikerül. 
4. Fontos az is, hogy legyen egy kis méretű ablak, főként szellőztetés céljából. Nyitva tartásával megelőzhetjük a kellemetlen szagokat, téli hónapokban pedig az egész egy óriási hűtőszekrényként funkcionálhat. Vigyázzunk a fagyokkal, és gondoskodjunk arról, hogy az ablakon legyen szúnyogháló a rovarok, rágcsálók ellen. 
5. Méretét tekintve legyen kellőképpen széles. Minimum két, de inkább három oldalon polcozható legyen, akár a padlótól a plafonig. Érdemes a polcok mélységén is változtatni, például kialakítható egy mélyebb, 45-50 centiméteres polc is, ahová egy az egyben elhelyezhető a süteményestepsi, megkönnyítve ezzel a süti tárolását a vendégek megérkezéséig. A mélyebb polcok első részén a naponta használatban lévő dolgok lehetnek, míg a második sorban a ritkán használt eszközök lapulhatnak. 
6. Ha kellőképpen nagy hely áll rendelkezésünkre, akár mélyhűtő vagy hűtőláda is kerülhet ide.
7. Fontos, hogy könnyen takarítható legyen, ezért a padlót kővel, kerámiával vagy valamilyen egyszerűen tisztítható természetes anyaggal célszerű burkolni, a polc lehet fémből vagy olajozott fából.
Városi lakásokban a spájz visszább szorult a sok csomagolt élelmiszer, rendelhető étel miatt, ami se nem költséghatékony, se nem környezetbarát, még csak nem is egészséges, sőt, véleményem szerint ez egy gazdaságilag irányított/befolyásolt súlyos társadalmi probléma, a mai sok elterjedt betegség egyik fő előidézője. Emiatt javaslom kis lakásokba is valahová beszorítani egy élelmiszerszekrényt vagy kamraszekrény beépítését. Ez nem kell akkora legyen, mint egy külön kamrahelyiség, csupán egy nagyon praktikusan összerakott kamraszekrény, aminek vannak keskenyebb belső polcai (ha egyedit készíttetünk, akkor praktikusak a kihúzható kosarak, polcok, és fontos, hogy a kamraszekrény ajtaja is száz százalékban ki legyen használva. Ehhez már kapható az üzletekben ajtóra szerelhető vasalat fűszereknek, üvegeknek stb.

Tárolás a konyhában 1. – Kamra
A rendezetlen kamra egy rémálom. Néhány ügyes fogással azonban könnyedén funkcionálissá és széppé varázsolhatjuk ezt a sokszor mostohán kezelt helyiséget. Fontos, hogy a kamránk praktikus, felcímkézett tárolókkal legyen ellátva, átláthatóan. Nem egy olyan kamrát láttam, amelyben bár sok minden volt, mégis annyira kaotikus, átláthatatlan volt, hogy így nagy volt az esélye annak, hogy azt sem tudták, mi van a kamrájukban, ráadásul a tárolt élelmiszerek könnyebben meg is romlanak amiatt, hogy nincsenek szem előtt.
Sokszor már néhány klassz tárolókosár vagy színes doboz is feldobja, továbbá segít rendszerezni és rendben tartani az itt elhelyezett dolgokat. A kosaras rendszer másik előnye, hogy a rendrakás is könnyebben megy, ha csupán a kosarat kell felemelni takarításkor, nem pedig egyesével a dolgokat. A dizájn fokozható tapétával, kreatív festéssel is. A táblafesték itt is sokat dobhat a külcsínen, megbolondítható vele az ajtó, vagy feliratok készíthetők a dobozokra, üvegekre.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!