Hirdetés

Szelektálás mint terápia

Mi a szelektálás folyamata? Megválsz bizonyos tárgyaktól, amelyek már nem szolgálnak téged. Eldöntöd, hogy elengeded őket, elajándékozod, eladod, kidobod (legvégső esetben!) stb. Ez az egész folyamat elengedés, folyamatosan döntened kell, de a végén nagyon hálás leszel magadnak, mert ez az önismereti utadon is óriási segítség lesz.

Czenczer-Balázs Beáta
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szelektálás mint terápia
Fotó: Getty images

Az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak a leszelektált tárgyakkal kapcsolatban, ha valamiért nehezen tudod meghozni a döntést, hogy mi legyen a sorsuk:
1. Használtam ezt a tárgyat az elmúlt egy-két évben?
2. Ha a jövőben szükségem lenne rá, tudnám valamivel helyettesíteni vagy kölcsönkérni hasonlót?
 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hatékony módszerek az eredményes szelektálásért!

1. Haladj szobák szerint és azon belül is kategóriák szerint.
Ez elsőre kihívásnak tűnhet, pedig koncepció nélkül belevágni, összevissza kapkodni, kicsit itt is, kicsit ott is, így nagyon kevés dolgot fogsz tudni kiválogatni, meglehetősen sok energia árán. Sokkal hatékonyabb leszel, ha tudsz egy helyre koncentrálni egyszerre, például válassz ki egy szobát és azon belül is egy szekrényt. Javaslom, hogy a legproblémásabb részeket vedd előre, amikor tényleg érzed magadban az akaraterőt. Lehet, hogy egy idő után fogyni fog a lendületed, és sokkal megengedőbb leszel a kiszelektálandó tárgyakkal kapcsolatban. 

2. Egyszerre annyit szelektálj, amennyit bírsz!
Nem kell egyszerre az egész otthonodat leszelektálnod, nem is hiszem, hogy igazán lehetséges, főleg hatékonyan és alaposan, ezért javasolt több lépésben nekiállni és kis területeket választani.

3. Ha szelektálsz, ne takaríts! 
A szelektálás, a felesleges tárgyak/ruhák kiválogatása nem egyenlő a takarítással. Ha ezt nem tudatosítja az ember a szelektálás elején, akkor nagyon hamar átfordulhat észrevétlenül takarításba, ami letérít az útról, és az elérendő cél, hogy megszabadulj a felesleges, nehéz energiáktól, ami tudat alatt is nyomja az emberek lelkét, az mind ott marad. Ha a kiválasztott teret sikeresen leszelektáltad, és még mindig úgy érzed, maradt energiád a takarításra is, akkor nyugodtan, de nagyon javaslom, hogy a szelektálási folyamatot ne szakítsd meg ezzel!

Getty images

4. Engedd el a bűntudatot!
Tudd, hogy mindenkivel megesik, hogy olyan dolgot vásárolt,  amiről azt hitte, használni fogja, aztán végül mégsem úgy lett. Ilyenkor jön elő a bűntudat érzése, hogy nem mersz megválni tőle, mert kiadtál érte X összeget. Gondolkodj el, hogy esetleg alacsonyabb összegért tovább tudnád-e adni valakinek, ha meg nem, akkor oda tudnád-e adni olyan valakinek, aki tényleg használná.
Ha bűntudat miatt nem válsz meg felesleges dolgoktól, az nagyon fog hátráltatni a hatékony szelektálásban, és még évekig, évtizedekig ugyanúgy elveszi a helyet sok hasznos dologtól, aminek lehet, ezek miatt nincs meg a pontos helye, ezért ide-oda teszed valahol a lakásban.

5. Hozz döntést ott helyben, amíg lendületben vagy!
Addig dönts a tárgyaid jövőjéről, amíg ott helyben lendületben vagy. Ne mondd azt, hogy „majd valami lesz”, „majd meglátjuk” vagy „még átgondolom”. Ha nem így cselekszel, nagy eséllyel fog az a tárgy „észrevétlenül” visszakerülni a szekrényedbe. 

6. Soha ne tedd vissza a kiszelektált tárgyat az eredeti helyére, még csak ideiglenesen sem! 
Ha eldöntötted, hogy nincs arra a tárgyra szükséged, és megtalálod a sorsát, akkor találj neki egy „szelektált tárgyak” dobozt, amibe kifejezetten azokat a tárgyakat teszed, amelyektől meg szeretnél válni. Tedd a dobozt olyan helyre, ahol nincs útban, de azért szem előtt van, hogy ne feledkezz meg róla, és juttasd el, ahová szántad.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!