Hirdetés

Hamarosan befejezik a csíkrákosi templom restaurálását

Idén befejezik a csíkrákosi–göröcsfalvi erődtemplom felújítását, restaurálását. A munkát a kétezres évek elején kezdték el, de a templomtorony szakszerűtlen restaurálása miatt a folyamat elhúzódott. A község polgármesterével beszélgettünk, aki elmondta, hogy már csak a templom cinteremfalának egy részét és a templom udvarán levő kis kápolnát kell restaurálni.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 9 perc
Hamarosan befejezik a csíkrákosi templom restaurálását
Fotó: Csíkrákos község Facebook-oldala

A csíkrákosi–göröcsfalvi római katolikus Kisboldogasszony-erődtemplom a tornyán levő titokzatos jelképekről, ábrázolásokról vált híressé, de a 2001–2004 között végzett szakszerűtlen restaurálás visszafordíthatatlan károkat okozott. Orbán Balázs A Székelyföld leírásában így jellemzi a bástyaszerű templomtornyot: „E torony bevakolt küloldala veresen vonalzott koczkákra van felosztva, s monochromilag roppant kezdetleges modorban mennykőt szóró Jupiter, buzogányos hős, szarvas, nap és hold, rák, oroszlán s más elmosódott alakok vannak minden rend és összefüggés nélkül lefestve.”


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hamarosan befejezik a csíkrákosi templom restaurálását

Vécsey Gyula pedig a következőket írta az 1974-ben, a Hargita Kalendáriumban megjelent írásában: „Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy régebben a naptárak hónapnevei mellett ott szerepelt régies elnevezésük is, így pl. Rák hava, Kos hava, Oroszlán hava, Szűz hava stb. A zodiákus-állatövi csillagképek magyar megnevezései ezek, és azt fejezték ki, hogy az illető hónapban melyik csillagkép az uralkodó. A csíkrákosi templom tornya, mely az egyik legrégibb építészeti emlékünk (XI–XII. század), nemcsak ezeket, hanem a természetkultusz pogány kori emlékeit is megőrizte. A csíkrákosi templom tornyán valós ábrázolás formájában maradtak meg a zodiákus jelei. A jelképeket vöröses színben, bekarcolt körvonallal freskószerűleg festették a torony oldalára, az évszázadok viharai és zivatarai azonban nagyon lekoptatták ezeket. Leggazdagabb a déli oldal, majd a nyugati, míg az északin csak egyetlen jelképet találunk. Ez egyedülálló a maga nemében.” A továbbiakban kifejti az akkor még jól látható ábrázolások jelentését, és utal a hetvenes években végzett restaurálásra is. Viszont a Vécsey által felsorolt képek nagy része ma már nem látható, ugyanis a már említett, kétezres évek elején végzett szakszerűtlen restaurálás miatt sok rajz eltűnt.

Hamarosan befejezik a csíkrákosi templom restaurálását
A község polgármestere, Császár Attila elmondta, hogy 2013-ban Búzás Árpád plébánossal, Molnár Attila restaurátorral, Albert Homonnai Márton építésszel, műemléki szakmérnökkel és Tövissi Zsolt építésszel, műemléki szakmérnökkel szakmai csoportot hoztak létre, azzal a céllal, hogy megállítsák a templomtorony állapotának romlását, majd Császár Attila 2018-ban Czimbalmos Attila festő-restaurátort kérte fel a templomtorony restaurálására. Azóta a Teleki László Alapítvány támogatásával, a helyiek összefogásával és a helyi meg a megyei önkormányzat finanszírozásával nemcsak a tornyot restaurálták, hanem a templomhajót, a szentélyt és a cinteremfalat is. Császár Attila polgármester elmondása szerint a templom a község legfontosabb építészeti öröksége, amely népszerű turisztikai célpont lett, hiszen évente akár ötezren is meglátogatják.

Hamarosan befejezik a csíkrákosi templom restaurálását





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!