Hirdetés

Történelmi győzelemnek nevezte Kelemen Hunor az RMDSZ választási eredményét

Kilencvenkilenc százalékos feldolgozottságnál 566 ezer szavazatot kapott az RMDSZ az EP-listákra, ezzel történelmi győzelmet aratott a szövetség. Ez a jelen állás szerint 6,5 százalékot és két európai parlamenti képviselőt jelent Brüsszelben. Emellett 199 polgármesteri és négy megyei tanácselnöki mandátumot is szerzett az RMDSZ – közölte hétfőn az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Történelmi győzelemnek nevezte Kelemen Hunor az RMDSZ választási eredményét
Felhőtlen öröm. Kelemen Hunor beszéde az esti eredményvárón Fotó: Kiss Gábor / MTI

A közlemény Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét idézte.

„A vasárnapi választáson történelmi sikert arattunk, 20 éve nem született ilyen jó eredmény. Ez az erdélyi magyarok és az RMDSZ közös sikere! Ezek a számok többről szólnak, mint megszerzett mandátumokról: mögötte emberek állnak, egy erős, életképes, jövőjéért tenni akaró és a jövőjét a szülőföldjén tervezni akaró erdélyi magyar közösség, amely azt a reményt élteti, hogy lehet itthon jövőt tervezni” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke megköszönte a bizalmat és a támogatást, és mindenkinek köszönetet mondott, aki végigdolgozta az elmúlt négy évet és az elmúlt fél év kampányát.

„A magyar emberek megértették az EP-választások tétjét, világos üzenetet küldtek Bukarestbe és Brüsszelbe is: önálló, erős hangunk és erős képviseletünk lesz. És a magyar emberek értékelték az önkormányzatok munkáját is: megerősítették a bizalmat és a jó irányt is.

Tegnap bizalmat és nagyon erős felhatalmazást kaptunk – meg fogjuk hálálni és rá fogunk szolgálni!

A magyar érdek az első az EP-ben, és a helyi közösség érdeke az első az önkormányzatokban. Ez fog az elkövetkezőkben is vezérelni” – fogalmazott a szövetségi elnök, aki arra kérte a mandátumokat nyert képviselőket, hogy az elsöprő győzelmeket alázatos munka kövesse.

A szövetség nagy fölénnyel megnyerte Székelyudvarhelyt, és Szatmárnémetiben is nagyarányú győzelmet aratott.

Emellett megőrizte azt a négy megyét, ahol eddig is RMDSZ-es vezetés volt, valamint Szászrégent. Margitta vezetését négy év után szerezte vissza a szövetség.

Emellett van hét függetlenként támogatott és mandátumot szerző polgármester is. Ezek között van Marosvásárhely, ahol Soós Zoltánnak sikerült megőriznie a tisztségét.

Kelemen Hunor úgy fogalmazott:

büszke a szórványban elért eredményekre is.

Elmondta: 2020-ban több helyen és megyében elveszítette képviseletét a szórványmagyarság, de most bebizonyították, hogy erősek, és tudtak önerőből változtatni.

A magyarok visszajutottak a Brassó és a Máramaros megyei önkormányzatba. A 2020-as koalíciós indulás után ezúttal önállóan sikerült bejutniuk a Beszterce városi és megyei tanácsba. Vajdahunyadon, Medgyesen, Vízaknán, Balázstelkén, Aranyosgyéresen négy év után ismét lesz képviselete a magyarságnak a helyi önkormányzatban. A szövetség megőrizte Bácsot, Torockót és Székelykocsárdot. Az RMDSZ négy évvel ezelőtt történelmet írt Gyimesbükkön, most emellett a Bákó megyei Gajcsánya polgármesteri tisztségét is megszerezte – áll a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!