Történelemhamisítással vádolta meg a román elnököt Marija Zaharova

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Történelemhamisítással vádolta meg a román elnököt Marija Zaharova
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Fotó: képernyőfelvétel

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából Klaus Iohannis román államfő méltatta I. Mihály király történelmi szerepét az 1944-es román átállásban, amelynek során Románia szakított a náci Németországgal és a szövetségesek oldalára állt. Iohannis emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament 2008-ban nyilvánította augusztus 23-át a fasizmus és kommunizmus áldozatainak európai emléknapjává, utalva a Molotov–Ribbentrop-paktum évfordulójára, amely Európa keleti részének felosztását is magában foglalta.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az elnöki hivatal honlapján közzétett üzenetében Iohannis hangsúlyozta, hogy a náci és a szovjet politikák vezettek a holokauszthoz és a népirtáshoz, emlékeztetve a totalitárius rendszerek áldozataira.

A román államfő nyilatkozatát követően Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője élesen bírálta Iohannis kijelentéseit, és történelemhamisítással vádolta meg a román elnököt – számol be a Mandiner.hu. Zaharova visszautasította, hogy a Szovjetuniót hibáztassák a második világháború kitöréséért és a holokausztért, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Románia 1944-ig a náci Németország oldalán harcolt, és Ion Antonescu tábornok uralma alatt több tízezer zsidót és romát irtottak ki.

A román külügyminisztérium azonnal reagált az orosz vádakra. Közleményükben hangsúlyozták, hogy „egyesek tanulnak a történelemből és békét kötnek, mások folyamatosan próbálják sanyargatni, megfélemlíteni vagy megszállni szuverén szomszédjaikat”. A külügy továbbá rámutatott, hogy az ilyen vádaskodások célja a történelem torzítása és a közvélemény manipulálása.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!