Hirdetés

Tíz százalékkal emelik a keveset kereső közalkalmazottak bérét, szemüvegvásárlásra is adnak pénzt

Két szakaszban összesen 10 százalékos béremelésben részesülnek az alacsony jövedelmű közalkalmazottak – jelentette be kedd este Marcel Ciolacu miniszterelnök. Az erről szóló tervezetet közvitára bocsátották, a javaslat a fizetésemelés mellett 500 lejig terjedő szemüvegvásárlási támogatást is előír.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Tíz százalékkal emelik a keveset kereső közalkalmazottak bérét, szemüvegvásárlásra is adnak pénzt
Fotó: gov.ro

A munkaügyi minisztérium honlapján közzétett sürgősségirendelet-tervezet szerint 2023 decemberéhez képest idén júniustól öt százalékkal, majd szeptembertől újabb öt százalékkal nő a kulturális intézményekben, a diplomácia területén, a cégbíróságon, a legtöbb 20 ezer fős települések polgármesteri hivatalaiban, valamint a kormány és a parlament alárendeltségében működő, kizárólag saját bevételekből finanszírozott intézményeknél és hatóságoknál dolgozók fizetése.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A tervezet ugyanakkor lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy fejenként 500 lejig terjedő szemüvegvásárlási támogatást biztosítsanak a munkaidejük jelentős részében képernyő előtt dolgozó munkavállalóknak.

A miniszterelnök szerint ez európai uniós követelmény, és a támogatás biztosítását szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie. A béremelés 1,127 milliárd lejes terhet ró a költségvetésre, az összeget a tervezet szerint a közintézmények átszervezésével, az adóbegyűjtés hatékonyságának növelésével, valamint a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadások csökkentésével teremtenék elő.
Marcel Ciolacu kedd esti sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy nem tudnak ennél nagyobb fizetésemelést adni a múzeumi és a könyvtári alkalmazottaknak. „Pillanatnyilag ennyit engedhet meg magának a kormány” – idézte a miniszterelnököt az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!