Hirdetés

Tisztújítás a volt titkosrendőrség irattárát vizsgáló testületben

A képviselőház és a szenátus keddi együttes ülésén elfogadta tíz tag kinevezését a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsba (CNSAS). Az RMDSZ által nevesített személy továbbra is Csendes László.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Tisztújítás a volt titkosrendőrség irattárát vizsgáló testületben
Régi akták. Illusztráció Fotó: Tomasz Mikołajczyk, Pixabay

A parlament szavazása nyomán hat évre szóló mandátumot kapott Sorin Mărgărit, akit az államelnök javasolt a tisztségre, és Constantin Buchet, akit a kormányfő javasolt újabb mandátumra. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciói Mădălin Hodort, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciói Andreea Oana Grigorescut, Florin Homoreant és Cătălin Boris Precult jelölték a tanácsba, az utóbbi újabb mandátumot kapott. Szintén újabb mandátumot kapott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által jelölt Germina Nagâţ és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje, Csendes László. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Adrian Petcut javasolta a tisztségbe.

A CNSAS kedden megválasztott tagjai le is tették az esküt a parlament plénumában, mandátumuk március 29-én kezdődik.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A parlament jóváhagyta ugyanakkor a PNL frakciói által jelölt Gabriel Zamfirescu kinevezését is a tanácsba. Ő azonban csak az év vége felé fogja letenni az esküt, mivel mandátuma november 15-én kezdődik. A CNSAS a közelmúltban tájékoztatta a parlament két házbizottságát, hogy néhány tagjának mandátuma március 26-án lejár, és új tagok kinevezésére van szükség  – írta  az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!