Hirdetés

Telefonos csalók az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság munkatársainak adják ki magukat

A magukat az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) alkalmazottainak kiadó telefonos csalókra figyelmeztet az intézmény egy pénteki Facebook-bejegyzésben.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Telefonos csalók az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság munkatársainak adják ki magukat
Illusztráció Fotó: pexels.com/Lisa Fotios

A tájékoztatás szerint a csalók a spoofing néven ismert hívószám-hamisítási módszert használják, aminek a lényege, hogy az áldozat készülékén nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg, hanem egy másik szám, amelyet a hívó fél előre beállít, hogy elnyerje az áldozat bizalmát.


Hirdetés

Ebben az esetben a képernyőn megjelenő szám a DNSC-hez köthető, és

a csaló egy fiktív nevet használva az intézmény egyik alkalmazottjának adja ki magát, majd felajánlja a segítségét az áldozat számlájáról eltűnt pénzösszeg visszaszerzéséhez.

Ehhez elkéri a felhívott személy teljes nevét, bankszámlaszámát és személyi számának (CNP) utolsó hat számjegyét.

A DNSC felhívja a figyelmet, hogy az intézmény képviselői sosem hívják fel a felhasználókat a számlájukról eltűnt pénz visszaszerzésének ígéretével, és sosem kérik tőlük telefonon személyes vagy banki adatok megadását.

Ha ilyen jellegű hívás érkezik bármely más hatóság vagy intézmény részéről, ajánlatos egy másik kommunikációs csatornán ellenőrizni a valódiságát – figyelmeztetnek.

Ha az áldozat megadta a csalóknak a bankkártyaadatait, azonnal értesítenie kell a bankot, ha pedig kárt szenvedett, feljelentést kell tennie a rendőrségen, illetve tájékoztatnia kell a DNSC-t is a 1911-es telefonszámon vagy az alerts@dnsc.ro e-mail-címen – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!