Tánczos utódja is sokallja a medvék számát

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter pénteken kijelentette, hogy Romániában a barnamedve-állomány féktelenül elszaporodott, a szakemberek szerint jelenleg meghaladja a nyolcezer példányt.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tánczos utódja is sokallja a medvék számát
Illusztráció Fotó: Dezső László

A miniszter egy Brassóban szervezett konferencián beszélt erről, beismerve, hogy Romániában egyre több a konfliktus medve és ember között, és hogy a több mint nyolcezer példányt számláló állomány jóval meghaladja azt a létszámot, amit az ország természetes élőhelyei még elbírnak. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint nyomatékosította, hogy a hatóságok teljesen tudatában vannak annak a veszélynek, amit a medvék jelentenek nap mint nap a lakosságra, mivel a nagyvad és az ember közötti konfliktushelyzetek száma jelentősen megugrott az utóbbi időben.

A miniszter elmondása szerint

a tavalyhoz képest az idei év első felében megkétszereződött a medvékkel kapcsolatos segélyhívások száma, ma már naponta átlagban tizennyolc ilyen hívás fut be a 112-re.

„Ez alátámasztja, hogy a medveprobléma egyre égetőbb” – szögezte le Fechet. Hozzátette: környezetvédelmi miniszterként feladatkörébe tartozik az állatfaj megőrzése, de a polgárok biztonságát is szem előtt kell tartania, és szerinte ez utóbbi fontosabb. „Valójában minden európai irányelv, minden rendelet és minden jogszabály, amely az élőhelyekre, a védett természeti területekre vonatkozik, az embereket és az emberi biztonságot helyezi előtérbe” – hangsúlyozta a tárcavezető.
Hozzátette,

a tervek szerint a jövő héten elküldik a Hivatalos Közlönybe a barna medvék megelőzési célú kilövésének kvótájáról és a beavatkozási célú kilövésének kvótájáról szóló rendeletet.

Emlékeztetett, hogy a Román Akadémia szakembereinek javaslatára a környezetvédelmi minisztérium az eredetileg tervezett közel 500-ról 140-re csökkentette a barnamedvék megelőzési célú kilövésének a kvótáját, a beavatkozási kvótát pedig 80 egyedre emelte. Ezzel figyelembe veszi mind a szakemberek észrevételeit, mind a lakosságot képviselő polgármesterek ajánlásait – szögezte le a miniszter.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!