Sürgősségi rendelettel módosította a kormány a nyugdíjasokat szociális juttatásokra jogosító jövedelemhatárokat

Sürgősségi rendeletet fogadott el hétfői ülésén a kormány arról, hogy az étkezési utalványokban, ártámogatott gyógyszerekben és fűtéstámogatásban részesülő nyugdíjasok továbbra is jogosultak ezekre a juttatásokra.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Sürgősségi rendelettel módosította a kormány a nyugdíjasokat szociális juttatásokra jogosító jövedelemhatárokat
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Mihai Constantin kormányszóvivő közleménye szerint a Ciolacu-kabinet a juttatásokra jogosító jövedelemhatárokat módosította a jogszabállyal, tekintettel arra, hogy az újraszámolás után a nyugdíjak jelentős része nőtt. A rendelet szerint a szociális kártyákra kéthavonta folyósított 250 lejes étkezési támogatásra jogosító jövedelemhatár 2000 lejről 2210 lejre emelkedett. Így a kedvezményezettek száma az augusztusi szinten (1,7 millió nyugdíjas, fogyatékkal élő személy és egyszülős család) marad.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint részletezték a 90 százalékos gyógyszerár-támogatásra jogosító jövedelemhatárt 1830 lejről 2020 lejre emelték. Így ebben a kedvezményben 2,35 millió nyugdíjas fog részesülni. A jövedelemhatár megállapításakor nem veszik figyelembe a nyugdíjakon és szociális juttatásokon kívüli jövedelmeket.
A rendelet előírja azt is, hogy az eddig fűtéstámogatásra jogosult nyugdíjasok a nyugdíjuk új összegétől függetlenül továbbra is megkapják a segélyt. A támogatás igénylésekor a nyugdíj újraszámolása előtti utolsó nyugdíjszelvényt kell felmutatni. Az intézkedés 2024. szeptember elseje és 2025. október 15. között lesz hatályban – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!