Hirdetés

RMDSZ: az állam kompenzálja a vállalkozások adótartozásait a ki nem fizetett betegpénzekkel

Pénzügyi kompenzációs rendszert dolgozott ki az RMDSZ, amely lehetővé tenné, hogy a cégek adótartozásait a vállalkozásoknak ki nem fizetett betegpénzekkel kompenzálja az állam – tájékoztatott keddi közleményében a szövetség.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
RMDSZ: az állam kompenzálja a vállalkozások adótartozásait a ki nem fizetett betegpénzekkel
Illusztráció Fotó: rmdsz.ro

Az RMDSZ szerint ez a rendszer hatékony és innovatív megoldást kínálna a vállalkozások pénzügyi nehézségeinek enyhítésére, miközben biztosítja, hogy az alkalmazottakat ne érje hátrány a munkahelyükön.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az állam több hónapos késéssel fizeti ki a betegszabadságra járó pénzösszegeket. Ha egy munkavállaló betegszabadságra megy, az első 5 napot a munkáltató fizeti, a következő napokat pedig a munkáltató megelőlegezi, de az Egészségbiztosító Pénztártól kell utólag behajtania. A probléma az, hogy ezeket a vállalatok által az állam helyett megelőlegezett összegeket soha nem fizetik vissza időben, emiatt a vállalatoknak komoly pénzforgalmi problémáik vannak: nehézségekbe ütköznek a beruházási projektek megvalósításában, az árubeszerzésben, a bérek kifizetésében vagy az állam felé történő adóbefizetésben. A késedelmek óriásiak, milliárdos nagyságrendűek és több száz napos késedelmet jelentenek. Az államnak sokkal nagyobb felelősséget kell vállalnia ebben a problémában

– idézte a közlemény Miklós Zoltán Kovászna megyei parlamenti képviselőt, a törvénytervezet egyik kidolgozóját.
A politikus hozzátette, tervezetük nemcsak a vállalkozások likviditási problémájának orvoslásában nyújtana segítséget, hanem méltányos egyensúlyt teremtene az adófizető és az állam között annak érdekében, hogy az állam mulasztásai miatt ne a vállalatvezetők kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe.
A törvénytervezetet kedden iktatták a parlamentben, először a szenátus vitatja meg, a végső döntés a képviselőházé.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!