Hirdetés

Online konferencián a díjazottak

HN-információ

A magyar tudomány ünnepe prog­ramsorozat apropóján a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) megszervezte a Kutató pedagógusok Apáczai Csere János Konferenciáját az on­line térben. Az előadók az idén Apáczai-díjban részesült pedagógusok voltak.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) Országos Elnöksége által alapított Tudományos Tanács célja nyilvántartani a tudományos értékű munkát végző magyar pedagógusokat. A kétévente megítélt díj további célja emléket állítani Apáczai Csere János munkásságának. Idén közel negyven pályamunkát kellett elbíráljanak az erre felkért szakemberek, a minap szervezett konferencia előadói maguk a díjazottak voltak.
– Nagy öröm, hogy a járvány ellenére is tudunk eseményeket szervezni. A pedagógusok munkája az elmúlt években, a technika fejlődésével párhuzamosan leértékelődött. Viszont ebben a bizonytalan helyzetben még inkább szükség van a biztos információforrásra – kezdte köszöntőjét Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.
Hozzátette: most nagyobb felelősség hárul az oktatókra, még nagyobb szükség van a munkájukra, ugyanis a diákoknak útmutatásra, segítségre van szükségük.
Péter Sándor, a Tudományos Tanács elnöke számolt be az idei pályázatok szakmai színvonaláról. Mint mondta, az első kiíráskor, 2004-ben volt a legtöbb résztvevő, akkor közel ötven munka érkezett elbírálásra. Idén negyvenen jelentkeztek, többségük a humántudományok területén kutatott témát prezentált.
– Sok az oktatásügyi munka, akadt köztük óvodai és elemi oktatást célzó kutatás is. Humántudományok területén 21, természettudományokat feldolgozó munka 5, míg pszichopedagógia témakörben bemutatott dolgozat 4 volt – tette hozzá az elnök.
Az Apáczai Csere János-díjra legtöbben Kovászna megyéből pályáztak, a Hargita megyei pályázók száma kilenc. A szervezők szerint egyre több fiatal pályázó van, ami azt mutatja, hogy a jövőben is lesz, akinek a munkáját értékelni lehet.
– Az idei termés kiváló volt, és örömteli hír az is, hogy korábbi díjazottak is voltak a pályázók között – fűzte hozzá Péter Sándor.
A konferencián előadást tartottak az Apáczai-díjjal kitüntetett pályázók: dr. Antalka Ágota, Kormányos László és dr. Tódor Imre. Díszoklevelet kapott dr. Bencze Mihály, Matematikai tudományos szakkönyvek című munkájáért, valamint a díj arany fokozatában részesült Török Árpád. Az Apáczai-díj ezüst fokozatát idén dr. Borsos Szabolcs vehette át. Dicsérő oklevelet 13, elismerő oklevelet pedig 18 jelentkező kapott.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!