Hirdetés

Nem történt agresszió, nem kell túlreagálni

A védelmi minisztérium intézkedései arányosak voltak az incidens nagyságával, nem lehet agresszióról beszélni, ami a túlreagálást indokolná – jelentette ki Angel Tîlvăr védelmi miniszter a Defense Romania szakportálnak adott élő interjúban a Románia területére tévedt orosz drónokkal kapcsolatban. A tárcavezető ugyanakkor elmondta: F16-os vadászpilóta-kiképzőtábort hoznak létre év végéig, ahol majd ukrán pilótákat is kiképeznek.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nem történt agresszió, nem kell túlreagálni
Illusztráció Fotó: Paul Brennan, Pixabay

A védelmi miniszter elmondta: megvizsgálták a Románia területén lezuhant orosz drónokat, és megállapították, hogy nem volt rajtuk sem robbanóanyag, sem kamera. Ellenben úgy alakították ki azokat, hogy a radarok lehetőleg ne mutassák ki. Feltehetően az ukrán légvédelem megtévesztésére használták az oroszok. Angel Tîlvăr hozzáfűzte: szerencsére nem keletkezett anyagi kár és nem történt személyi sérülés. Ugyanakkor elismerte: bármikor történhet még hasonló incidens. A miniszter arra számít, hogy mindkét hadviselő fél támadásai alábbhagynak október végén, a hadviselésre kevésbé alkalmas időjárás miatt. 
Arra is kiért, hogy katonai szakértők szerint az orosz–ukrán háború még évekig eltarthat. Jövőre Európa-szerte mindenhol választásokat tartanak, az oroszok arra spekulálnak, hogy emiatt érdekellentét alakul ki az EU tagállamai között, ami oda vezet, hogy kevesebb támogatást nyújtanak majd Ukrajnának. 
A szakportál riportereinek kérdésére Tîlvăr elmondta: pilótakiképző tábort fognak létrehozni év végéig F16-os vadászgépek kezelésére. Itt ukrán pilótákat is kiképeznek majd, akiknek azonban előbb meg kell tanulniuk angolul. Szóba került az is, hogy Románia F35-ös korszerű vadászgépeket szeretne beszerezni, a védelmi miniszter szerint azonban az F16-os gépek is még legalább húsz évig szolgálni fogják a hadsereget.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!