Hirdetés

Nem csúszik olyan jól a sör, mint tavaly ilyenkor

A romániai sörpiac 9 százalékkal csökkent az idei év első öt hónapjában a 2022-es év azonos időszakához képest – közölte kedden a Romániai Sörgyártók Szövetsége.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Nem csúszik olyan jól a sör, mint tavaly ilyenkor
Illusztráció Fotó: Pixabay

A csökkenést a munkáltatói érdekképviseleti szervezet elsősorban a lakosság vásárlóerejének csökkenésével, a magas inflációval és a nyersanyagok drágulásával, valamint a termelési költségek növekedésével magyarázza. A piac hanyatlásához mindezek mellett hozzájárult a hűvös nyár eleji időjárás is.

A szövetség közleménye szerint a Romániában forgalmazott sörök 97 százalékát az országban gyártják, és a sörfőzéshez használt alapanyagok 50 százaléka a román mezőgazdaságból származik. Az ágazat több mint 60 ezer embernek biztosít munkát, mintegy 700 millió euróval járul hozzá a bruttó hazai termékhez, és évi 530 millió euróval növeli az államháztartás bevételeit.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy tavaly augusztus elsejétől 20 százalékkal, idén január elsejétől pedig további 6 százalékkal nőtt a sör jövedéki adója. A Romániai Sörgyártók Szövetségének vezérigazgatója, Julia Lefferman pedig attól tart, hogy a kormány olyan költségvetés-kiigazító intézkedésekre készül, amelyek „túlzott nyomást” helyeznek majd az ágazatra – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!