Mégsem kell akkumulátorokat telepíteniük az energiatermelő fogyasztóknak

Az energiaügyi, energetikai infrastruktúra és altalajkincsek, valamint a gazdasági, ipari és szolgáltatások bizottságainak szenátorai a keddi együttes ülésükön megszavazták annak a törvényjavaslatnak a módosítását, amely a már létező termelő fogyasztókat arra kötelezte volna, hogy energiatároló kapacitásokat telepítsenek, a módosítással törölték ezt az előírást a törvénytervezetből – közölte lapunkkal Antal Lóránt szenátor.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Mégsem kell akkumulátorokat telepíteniük az energiatermelő fogyasztóknak
Illusztráció Fotó: Illusztráció

A közleményben emlékeztetnek: a jogszabályt az államfő júliusban küldte vissza a parlamentnek. A szenátor szerint a jogszabályt semmilyen esetben sem lehetett összeegyeztetni a visszamenőleges hatály tilalmának elvével. „Nem változtathatjuk meg a szabályokat a játék közben!”– idézte a közlemény Antal nyilatkozatát.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint részletezték: a törvényjavaslat, amely a kormány egyik sürgősségi rendeletének jóváhagyását célozta, az energia-ársapkák eltörlése utáni átmeneti időszak jogi keretének előkészítésére irányult, és áprilisban a szenátus lényegi módosítások nélkül el is fogadta, a képviselőház júniusi utolsó ülésén azonban sietve módosították.

A változtatás előírta, hogy a már meglévő 3 és 400 kW közötti termelőkapacitással rendelkező termelő fogyasztóknak 2027 végéig energiatároló rendszereket kellett volna telepíteniük, különben korlátozták volna a hálózatba betáplálható energiamennyiségüket.

Az ilyen irányú módosítás nemcsak visszamenőleges kötelezettségeket rótt volna a termelő fogyasztókra, de sértette a kétkamarás rendszer elvét is, mivel a szenátus bizottságai nem tárgyalták meg – olvasható a közleményben.

Az államelnök a jogszabály felülvizsgálatát kérte, ezután került vissza a szenátus elé, ahol az energiaügyi és a gazdasági bizottság a múlt héten egy héttel elhalasztotta ennek megszavazását, annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhassanak a releváns intézményektől kért adatok és elemzések alapján: az energiaügyi minisztériumtól, a környezetvédelmi alaptól (AFM) és az energiaszabályzó hatóságtól (ANRE). Az igényelt adatokkal kapcsolatban Antal Lóránt beszámolója szerint az ülés kezdetéig egyik intézmény sem szolgáltatott pontszerű választ az energia tárolását illetően a proszumerek esetében.

A közlemény idézte a szenátor – a szenátusi bizottságok gyűlése utáni – nyilatkozatát: „Annak ellenére, hogy a PNL és az USR politikai előnyszerzés céljából kihasználták a törvényre irányuló médiafigyelmet, és úgynevezett megmentőkként próbálták magukat feltüntetni, azt gondolom, hogy a proszumerek nem válhatnak politikai viták tárgyává!

A legtermészetesebb és leglogikusabb megoldással álltunk elő, amit sajnos nehéz megérteni Romániában: nem változtathatjuk meg a szabályokat a játék közben!

Nem kötelezhetjük azokat, akik korábban érvényes jogszabályok alapján döntöttek úgy, hogy proszumerek lesznek, hogy új, visszamenőleges hatályú előírásokat tartsanak be. Ez az elv általánosan érvényes a társadalmi és gazdasági élet minden tevékenységi területén, ahogyan a termelő fogyasztók esetében is. Az előző parlamenti ülésszak végén, az utolsó pillanatban módosított és elfogadott törvényen jobbítani kellett” – nyilatkozta Antal Lóránt.

A szenátusi bizottságok által kedden jóváhagyott törvénytervezet jövő héten kerül a szenátus plénumának napirendjére – áll még a közleményben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!