Hirdetés

Mandátumbecslés: szinte minden frakcióba jut romániai képviselő

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) és az Európai Néppártnak (EPP) is 11-11 romániai képviselője lesz az új összetételű Európai Parlamentben, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakcióban két, a Zöldek táborában egy romániai EP-képviselő kap helyet – derül ki az EP legfrissebb mandátumbecsléséből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Mandátumbecslés: szinte minden frakcióba jut romániai képviselő
Az Európai Parlament épülete. Illusztráció Fotó: Erich Westendarp, Pixabay

A Központi Választási Iroda (BEC) legfrissebb jelentésére alapozó becslés szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta szövetségé lesz a Romániának járó EP-képviselői mandátumok kétharmada. Az S&D frakciónak 11 román tagja lesz, valamennyien a PSD EP-képviselői. Az Európai Néppártnak szintén 11 romániai tagja lesz, közülük nyolc képviselőt a PNL, egyet a Népi Mozgalom Párt (PMP), kettőt az RMDSZ színeiben választottak meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két EP-képviselője a Renew Europe frakcióban kap helyet, és a Zöldek csoportjában is lesz egy román EP-képviselő a függetlenként induló Nicolae Ştefănuţă személyében. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az SOS Románia öt, illetve két mandátumot szerzett a vasárnapi EP-választáson, őket azonban egyelőre a Más képviselők közé sorolják a becslésben, mivel a leköszönő parlament egyik képviselőcsoportjához sem tartoztak.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának is lesz egy romániai tagja, az ezúttal az AUR listavezetőjeként mandátumot szerzett Cristian Terheş ugyanis ennek a frakciónak volt a tagja eddig.

A hétfő délután közölt – a tagállami előzetes vagy végleges eredményeken alapuló – becslés szerint

az EPP 186, az S&D 134, a Renew 79, az ECR 73, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport 58, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport 53 mandátumot szerzett a 720 fős parlamentben.

A Baloldalnak 36 hely jutna, független képviselőből 44 lehet, az egyik frakcióhoz sem tartozók száma pedig 55-re tehető – idézte az Európai Parlament  legfrissebb mandátumbecslését az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!