Kormányozna az RMDSZ, ha adottak lennének a feltételek

Kelemen Hunor államfőjelölt szerda este egy tévéinterjúban kijelentette, hogy ha a feltételek adottak lesznek, az RMDSZ kormányra szeretne kerülni a parlamenti választások után.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Kormányozna az RMDSZ, ha adottak lennének a feltételek
Fotó: Hegyi Zsuzsánna

A TVR Infónak nyilatkozva a szövetségi elnök elmondta, hogy az RMDSZ részvétele a kormányban a választások utáni politikai erőviszonyokon is múlik. „A politikai matematika rendkívül egyszerű. Ha nincs rád szükség, nem vesznek be a kormányba” – magyarázta.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kifejtette, hogy 2025-től nehéz évek következnek, 2026-tól a költségvetési hiány megközelíti majd a 8 százalékot, és a strukturális deficit is nőni fog. Emlékeztetett arra, hogy az import táplálja a fogyasztást, az államadósság mára közel 53 százalékra nőtt, és nagyon drágák a külföldi hitelek. A várható nehézségek azonban nem jelentik azt, hogy az RMDSZ bizonyos feltételek mellett ne szeretne kormányra kerülni – jelentette ki, hozzátéve, hogy várhatóan a választások után is koalíciós kormány alakul majd. „Romániát nem lehet koalíciók nélkül kormányozni” – idézte Kelemen tévényilatkozatát az Agerpres hírügynökség.
Kelemen Hunor elmondta: jó lenne, ha a választások után a két jelenlegi kormánypárt – a Szociáldemokrata Párt (PSD) vagy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – egyike ellenzékbe kerülne, különben 2028-ban az AUR és Diana Şoşoacă pártja jelentik majd az alternatívát, mivel a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) és az RMDSZ-nek nincs növekedési potenciálja.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!