Hirdetés

Kompenzációt kérhetnek a villamosenergia-termelő fogyasztók

Elfogadta a parlament azt az RMDSZ által kidolgozott törvényt, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy pénzügyi kompenzációt igényeljenek havonta a villamosenergia-termelő fogyasztók, azaz a prosumerek. Ezek a személyek vagy vállalkozások a többletenergia értékét akár kórházaknak, iskoláknak, hátrányos helyzetben élő családoknak adományozhatják, vagy megtéríthetik gázszámláikat – közölte szerdán az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kompenzációt kérhetnek a villamosenergia-termelő fogyasztók
Illusztráció Fotó: Illusztráció

A közlemény Antal Lóránt szenátort, a törvény egyik kidolgozóját idézte, aki emlékeztetett: idén júliusban közel 85 ezerre nőtt a termelő fogyasztók száma Romániában. Mint írták: ez azt is jelenti, hogy széles körű érdeklődés övezi a napelemrendszerek telepítését a társadalomban, ezért olyan törvényekre van szükség, amelyek támogatják és nem lehetetlen helyzetbe hozzák a prosumereket: „arra kell törekedni a törvényhozás szintjén, hogy a megtermelt energiatöbblet kompenzációját és ennek kezelésének a rendszerét jobbá tegyük, hiszen ez a jövő. Ezt a törekvést mozdítja ki a holtpontról a jelenlegi törvény, amely megadja a maximum 400 kW termelési kapacitással rendelkező prosumereknek a lehetőséget, hogy havonta igényeljék az őket megillető pénzügyi kompenzációt a megtermelt többletenergia után” – idézte Antalt a közlemény.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Idézték Bende Sándor képviselőt, a képviselőház ipari szakbizottságának elnökét is, aki kifejtette, hogy eddig a prosumerek huszonnégy hónap után voltak jogosultak pénzügyi kompenzációra: „a most elfogadott törvény nemcsak megteremti a havi kompenzációk kifizetésének a lehetőségét, de újabb két változást vezet be a román jogrendbe: megadja a lehetőséget arra, hogy a többletenergia értékével ki lehessen fizetni a földgázszámlát, vagy arra, hogy kórházaknak, iskoláknak, rászoruló családoknak, más családtagok tulajdonában lévő fogyasztási pontoknak adományozzák a megtermelt többletet" – olvasható a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!