Kevésbé optimista a romániai gazdasági növekedés kilátásaival szemben az európai bank

Csütörtökön közzétett jelentésében jelentősen rontott a román gazdaság 2024-es növekedésére vonatkozó előrejelzésein az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kevésbé optimista a romániai gazdasági növekedés kilátásaival szemben az európai bank
Illusztráció Fotó: Pixabay

A nemzetközi pénzintézet legfrissebb prognózisa szerint a román GDP idén 1,4 százalékkal nő. Májusi előrejelzésében az EBRD a román gazdaság 3,2 százalékos bővülésével számolt 2024-re. A bank rontott a jövő évre vonatkozó várakozásain is, a májusban előre jelzett 3,4 százalék helyett 2,6 százalékos gazdasági növekedésre számít 2025-ben Romániában – olvasható a jelentésben.

A gyenge külső kereslet negatív hatása
A dokumentum szerint a délkelet-európai uniós országokra negatívan hat a gyenge külső kereslet, bár a fogyasztás a béremelkedéseknek köszönhetően rugalmas volt.

Bulgáriában és Romániában a minimálbér-emelések fellendítették a keresletet, de a kereskedelmi hiány növekedését is előidézték, és fokozták az inflációs nyomást.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A gyengébb külső kereslet miatt Románia gazdaságának növekedése 2023-ban 2,1 százalékra lassult, és 2024 első felében 1,3 százalékos bővülés valószínűsíthető.

A globális tendenciákkal összhangban az IT-szektor is jelentősen lassult, miközben az ipari termelés stagnált. Az infrastrukturális beruházások viszont továbbra is támogatják a növekedést. Az infláció a bér- és nyugdíjemeléseket követően stabilan tartotta magát.

Az EBRD adatai szerint 2024 júliusában Románia 5,8 százalékos éves inflációs rátát jegyzett, a legmagasabbat az Európai Unióban.

A Román Nemzeti Bank (BNR) idén nyáron kétszer csökkentette az alapkamatot, legutóbb 6,5 százalékra.

Költségvetési politika
A költségvetési politika továbbra is expanzív, a költségvetési hiány 2024 első felében a bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékára tehető, magasabb, mint az előző három évben. Míg a bevételek a 2023 vége felé bejelentett intézkedéseket követően 2024 első felében jól alakultak, a kiadások növekedtek. Így a tőkekiadások, a bérek, valamint az árukra és szolgáltatásokra fordított kiadások mind több mint 20 százalékkal nőttek az előző évhez képest.

A Költségvetési Tanács legutóbbi becslései szerint a deficit 2024 végéig a GDP 8 százalékára nő

– olvasható még a nemzetközi pénzügyi intézmény jelentésében. Az EBRD ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az uniós források lehívásának késése kockázatot jelent a gazdasági növekedési kilátásokra.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén áprilisban szintén lefelé, az októberi 3,8 százalékról 2,8 százalékra módosította a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook) elnevezésű jelentésében.
Az Országos Előrejelzési és Prognózis Bizottság (CNSP) múlt héten a korábbi 3,4 százalékról 2,8 százalékra módosította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó becslését – írta az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!