Hirdetés

Kelemen Hunor: meg kell akadályozni a kisebbségek ellen gyűlöletet szító politikai erők hatalomra jutását

Az idei romániai választásokon nem szabad megengedni, hogy a kisebbségek ellen gyűlöletet szító politikai erők hatalomra jussanak – mutatott rá a magyar médiának nyilatkozva Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán a román parlamentben, ahol a megalakulásának 75. évfordulóját ünneplő Romániai Zsidó Hitközségek Konföderációjának (FCER) ötödik bukaresti kongresszusán mondott köszöntőbeszédet.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kelemen Hunor: meg kell akadályozni a kisebbségek ellen gyűlöletet szító politikai erők hatalomra jutását
Fotó: RMDSZ/Facebook

Az MTI beszámolója szerint az RMDSZ elnöke példaértékűnek nevezte azt, ahogyan – parlamenti képviselője révén – az FCER az identitás- és emlékezetpolitika ötvözetén alapuló parlamenti kezdeményezésekkel ápolja a zsidó közösség hagyományait, gyökereit, és segít megismertetni a múltat, megakadályozandó, hogy a többségi társadalom ismét „utat tévesszen”.


Hirdetés


Kelemen Hunor elmondta: az FCER kongresszusához intézett köszöntőjében is azt hangsúlyozta, hogy a XXI. század kihívásai közepette milyen nagy szerepük van a gyökereknek, a régi kor értékeinek. Azok ugyanis szerinte soha nem a múltba nézést vagy a köldöknézést jelentik, hanem mindig egy szolid alapot és egy erőforrást, üzemanyagot jelentenek a jövő építésében.

A közelgő választásokra utalva

az RMDSZ elnöke kitért arra, hogy Romániában ismét erősödik a nemzeti kisebbségek elleni gyűlöletkeltés, amiből a szélsőségesen nacionalista politikai pártok próbálnak politikai hasznot húzni.

Úgy értékelte: amikor a polgárok egy része elégedetlen, soha nem a polgárokkal van a probléma, hanem azokkal, akik vezetik őket, és ahogy vezetik őket. „Ma azt látjuk Európa-szerte, hogy nagyon nagy az elégedetlenség a mainstream politikusokkal, politikával szemben.

Az emberek változást akarnának, illetve a mostani kor kihívásaira, a különböző egymásra tolódó krízisekből adódó problémákra keresik a választ. És ha nem kapják meg ezt azoktól, akik a különböző országokban vezetik a kormányokat, és a többséget adják, akkor olyan szélsőséges pártok felé fordulnak, amelyeknek a legbonyolultabb kérdésre is egészen egyszerű válaszuk van.

Megoldást nem nyújtanak, de az embereket meg tudják egy pillanatra győzni, hogy ők jelenthetik a kiutat a mostani válságból” – figyelmeztetett Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint a választási évben Romániában is az ellen kell harcolni, hogy a szélsőséges, gyűlöletkeltő, kisebbségek ellen irányuló beszédnek ne legyen foganatja a társadalomban, legalábbis ne kaphasson többséget.
„A 2024-es választások is sok szempontból fontosak, mert Romániában is vannak olyan politikai erők, ezelőtt négy évvel bejutottak a parlamentbe, amelyeknek a gyűlölet az üzemanyaga, a kisebbségek elleni gyűlöletkeltés, a magyarok elleni gyűlöletkeltés, az antiszemitizmus, a zsidók elleni megnyilvánulások, és nem szabad engedni őket, hogy hatalomra jussanak” – szögezte le az RMDSZ elnöke.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!