Június 3-ától szeptember 19-éig 64 megbetegedést okozott a nyugat-nílusi vírus Romániában

Idén június 3-ától szeptember 19-éig 64 megbetegedést okozott Romániában a nyugat-nílusi vírus, és hat haláleset is történt – közölte pénteken az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Június 3-ától szeptember 19-éig 64 megbetegedést okozott a nyugat-nílusi vírus Romániában
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A tájékoztatás szerint a 64 eset közül 58 megerősített, hat pedig valószínűsíthető. A jelzett periódusban hat halálesetet is jegyeztek, hármat Suceava megyében, egyet Szilágy megyében, egyet Botoşani megyében és egyet Bukarestben. A legtöbb megfertőződést a 70–79 év közötti korosztálynál mutatták ki, összesen huszonegyet. Tizenhat beteg a 60–69 év közötti korosztályból került ki – közölte az INSP.

Mivel a nyugat-nílusi vírus szúnyogcsípéssel terjed, elsősorban a szúnyogok ellen kell védekezni. A közegészségügyi intézet szakemberei azt javasolják a lakosságnak, hogy a szúnyogcsípések elkerülése érdekében viseljenek hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot, használjanak szúnyogriasztó szereket, szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, ne tartsanak lakhelyük közelében állott vizet, és gyakran távolítsák el a háztartási hulladékot lakásuk környékéről – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!