Javultak a Hargita megyei eredmények

HN-információ

Országos szinten 1,6 százalékkal emelkedett az átmenési arány a fellebbezések nyomán. Megyénkben is többen dőlhetnek hátra, hogy mégis sikerült az érettségijük. Sőt, az idei eredményünk majdnem öt százalékkal jobb a tavalyinál. 


Ilyen sok osztályzat az elmúlt hat évben még egyszer sem változott a dolgozatok újra javítása után: Romániában összesen 59 000 esetben, a megóvott jegyek 94,15 százalékában módosult a múlt hét elején közzétett eredmény. Sok esetben ez javulást jelent, így a korább 62,9 százalékról 64,5 százalékra emelkedett a sikeresen érettségiző tanulók aránya. Sőt, nőtt a már amúgy is rekord mennyiségnek számító színtízes átlagok száma is: 232-ről 307-re. Érdekes adat az országos statisztikából: sokkal több lány (összesen 242), mint fiú (65) zárta maximális médiával a záróvizsgát.
Megyénkben összesen 1071 óvást iktattak, legtöbben (540-en) a román nyelv- és irodalom dolgozatukra kapott jeggyel voltak elégedetlenek – tájékoztat a megyei tanfelügyelőség közleménye. Az óvások megvizsgálása nyomán 55,43 százalékról 57,54 százalékra nőtt a sikeresen vizsgázók aránya, ez a tavalyi adatokhoz képest 4,56 százalékos javulást jelent. Akárcsak országos szinten, nálunk is sikeresebbek voltak az idei végzősök azoknál, akik korábbi évek sikertelen vizsgáját akarták pótolni. Míg az előbbiek valamivel több, mint 63 százalékának összejött a legkevesebb hatos átlag, addig az utóbbiaknak csupán 29,32 százaléka tette le sikeresen a vizsgát (összesen 112 diák próbálkozott újra).
A fent említett adatok nem tartalmazzák a magas láz, karantén, betegség vagy egyéb okok miatt később vizsgázók jegyeit. Az érettségi különleges, „extra” szakaszára országosan 141-en, megyénkben hárman iratkoztak be. Számukra hétfőn, a román nyelv- és irodalom írásbelivel rajtol a vizsga. Az első eredményeket július 12-én délig hozzák nyilvánosságra.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!