Hasmenés, vérhas és más fertőző betegségek veszélyeztetik a lakosságot az árvíz után

Hasmenés, vérhas és más fertőző betegségek veszélyeztetik az árvíz sújtotta területeken a lakosság egészségét – derül ki a Galac megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) útmutatójából, amelyet az árvizek utáni veszélyekről és betegségekről, illetve azok elkerüléséről tett közzé.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hasmenés, vérhas és más fertőző betegségek veszélyeztetik  a lakosságot az árvíz után
Illusztráció Fotó: ISU Harghita/archív

A tájékoztatás szerint az árvizek nyomán egyrészt közvetlenül a víz, másrészt az infrastruktúrát ért meghibásodások, illetve az élelmiszer- és ivóvízellátás hiányosságai veszélyeztethetik az emberek testi épségét. Sérüléseket okozhatnak sodródó vagy lezuhanó tárgyak, megnő az áramütések veszélye, és különböző betegségek üthetik fel a fejüket.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A DSP figyelmeztet, hogy a levegő felmelegedése és az árvíz után maradt víz kedvez a szúnyogok elterjedésének, amelyek fertőző betegségeket hordozhatnak. Ezért a lakosságnak azt tanácsolják, hogy védekezzenek a szúnyogok ellen: viseljenek hosszú ujjú felsőt, hosszú szárú nadrágot és zoknit, a fedetlen bőrfelületeken használjanak szúnyogriasztó szereket, a kisgyermekek ágyát és babakocsiját takarják le szúnyoghálóval, a nyílászárókra szereljenek szúnyoghálót, és a házból, udvarból távolítsák el az állott vizet. További betegségeket hordozhatnak a rágcsálók és az árvízben elpusztult állatok tetemei.

Az egerek, patkányok leptoszpirózist terjeszthetnek, ezért nagyon fontos a rágcsálóirtás, illetve a rágcsálók távol tartása.

Az élelmiszereket emiatt lezárt szekrényekben és/vagy tárolókban, a rágcsálók számára elérhetetlen helyen kell tartani, az ajtókat, ablakokat csukni kell, hogy ne juthasson egér vagy patkány a házba, a szemetet pedig jól lezárt zacskóban kell a szeméttárolóba dobni.

A kiáradt vizek és az árvíz után maradó állott vizek sérüléseket, fulladást okozhatnak, illetve veszélyes kémiai anyagokat vagy olyan fertőző betegségeket hordozhatnak, mint az akut hasmenéses megbetegedések, a hepatitis A vírus vagy a dizentéria (vérhas) – figyelmeztet a közegészségügyi igazgatóság.

A szakértők szerint az árvizek után a rossz higiéniai körülmények vagy az evakuált és ideiglenes menedékhelyeken elhelyezett emberek összezsúfolódása miatt is elterjedhetnek bizonyos betegségek. A szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása hasmenéses megbetegedésekhez, például szalmonellózishoz vagy E.coli-fertőzéshez vezethet.

A hét folyamán a DSP kalcium-hipokloritot (klórmészt) és Clorom-tablettákat osztott szét az árvíz sújtotta településeken a kutak fertőtlenítésére. Ugyanakkor feltöltötték a gyermekek beoltására való hepatitisz és tetanusz elleni vakcinakészleteket, több felnőtt kapott tetanusz elleni oltást. A szakemberek vízmintákat vettek kémiai és mikrobiológiai vizsgálat céljából, és az érintett területeket továbbra is megfigyelés alatt tartják – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!