Harmadik alkalommal tartják a meg a Várfesztivált Nagyajtán

A nagyajtai székhelyű Jurta Egyesület harmadik alkalommal szervezi meg a zenei, képzőművészeti és népművészeti rendezvényeknek helyet adó Várfesztivált szeptember 6–8. között, Nagyajtán, a 15. században épült unitárius vártemplom udvarán – közölték hétfőn lapunkkal a szervezők.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Harmadik alkalommal tartják a meg a Várfesztivált Nagyajtán
Nagyajta madártávlatból. Látványos rendezvényhelyszínen tartják meg a fesztivált Fotó: Jurta Egyesület

A közleményben bemutatták a szervező egyesület tevékenységét is. E szerint: a Jurta Egyesület húsz éve a helyi és regionális közösséget igyekszik különböző gyerek- és ifjúsági tevékenységekkel színesíteni-gazdagítani. Fő céljának tekinti, hogy a különböző rendezvények által a fiatalok és gyermekek mindennapjaiba világi és szakrális értékeink köré közösségi életformát teremtsen. Az elmúlt évek alatt számos projektet ültettek gyakorlatba, kulturális, sport-, oktató- és népzenei rendezvényeket egyaránt szerveztek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint részletezték: a Várfesztivál a művészetek találkozásáról szól. A fesztivál programkínálata széles skálán mozog: zenei, képzőművészeti és népművészeti rendezvényeket is tartanak. A rendezvénysorozat célcsoportjába gyakorlatilag mindenki beletartozik a gyerekektől a felnőtt korosztályokig. A péntek délutáni megnyitót követően a nemrég lezajlott Citera műhelymunka előadását hallgathatják meg a résztvevők. Ezt követően megnyílik az állandó jellegű kézművesvásár, majd a baróti Alteregó színjátszó csoport a Nálunk ilyen nincs című színdarabot mutatja be. Őket követi a Művészeti Népiskola Erdővidéki néptáncosainak, a Búzavirág néptánccsoport előadása, a Várfesztivál első napja a Tárkány Művek-koncerttel zárul. 

Részletes program
Szombat délben az érdeklődők vezetett séta formájában ismerhetik meg a 15. századi unitárius templom történetét Fekete Levente unitárius lelkész közreműködésével, majd a sétát orgonakoncert zárja. Ezzel párhuzamosan megnyílnak a kézműves standok, valamint a gyerekfoglalkozások is, amelyek között lesz tányérfestés Tompa Dezsővel, óriáskirakósok, kifestősök a Visit Covasna jóvoltából, valamint nemezelés Nagy Adéllal – írták. A fesztiválon előadást tart Marczi Csaba repülőmodellező, őt követi az Erdővidéki fesztiválokról szóló kerekasztal-beszélgetés, amelyet az RMDSZ szervez. Délután a felnőttek felnőtt mesemondáson vehetnek részt Csortán Hajnal vezetésével, majd a Várszínpadon klasszikus dalokat ad elő Mocanu Erika mezzoszoprán és Szőcs Botond zongoraművész. A már hagyománnyá vált borkóstoló is szerepel a Várfesztivál programjában, idén Dúzsi Tamás borait mutatják be, azt követően pedig a zenéé a főszerep: előbb a Lelkes Zenekar, majd a Maszkura és a Tücsökraj koncertje következik. Az este öröménekléssel, nótaesttel zárul a Lelkes zenekar vezetésével. Vasárnap 11 órától ünnepi istentisztelet lesz, ennek keretében tartják meg Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnökének Erdővidék régi térképeken című előadását, a Várfesztivál a Gazdag Miklós Polgári Daloskör fellépésével ér véget.
A Várfesztiválra a belépés ingyenes, a rendezvény partnerei a Nagyajtai Unitárius Egyházközség, Nagyajta Község Polgármesteri Hivatala. A rendezvény főtámogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Turisztikai Ügynökség, Kovászna Megye Tanácsa, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Háromszéki Szervezete, valamint a Nagyajtai Unitárius Egyházközség Amerikai testvérgyülekezete (Madison) ؘ– olvasható a közleményben.

Részletesebb információk elérhetőek a rendezvény honlapján és közösségi oldalán.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!