Hirdetés

Enyhítették a közös uniós agrárpolitika bürokráciáját

Megszavazta az Európai Parlament a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítéséről szóló új szabályokat: már idéntől nem vetik alá környezetvédelmi ellenőrzéseknek és szankcióknak a 10 hektár alatti gazdaságokat – közölte csütörtökön az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Enyhítették a közös uniós agrárpolitika bürokráciáját
Illusztráció Fotó: rmdsz.ro

A közlemény szerint ez a döntés a kisgazdák 65 százalékát érinti, köztük nagyon sok erdélyi gazda javát szolgálja.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

„Ezért mondjuk, hogy ott kell lennünk az Európai Parlamentben, hogy legyen erőnk ehhez hasonló változtatásokat kiharcolni, hogy jó irányba változtassuk az uniót” – idézték Winkler Gyulát, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjét. Winkler beszámolója szerint

a KAP egyszerűsítéséről szóló jogszabályt sürgősségi eljárással tárgyalta meg és fogadta el az Európai Parlament, kevesebb mint egy hónap alatt.

„Azt kell mondanunk, hogy ez a gazdatüntetések eredményeképpen történt, hiszen az Európai Bizottság belátta, hogy a helyzet tarthatatlan, hogy a gazdákkal nem lehet kifizettetni a zöld átállás és a természetvédelem költségeit. A mostani helyzet is bizonyítja, hogy a többi területen elfogadott, téves, a valóságtól elrugaszkodott szabályt is vissza lehet hozni az Európai Parlamentbe, és meg lehet őket változtatni, kijavítva, ami hibás, helyretéve minden olyan túlzott döntést, amely nem állta ki a mindennapi élet próbáját” – kommentálta a döntést az EP-képviselő.

A KAP Strasbourgban megszavazott felülvizsgálata enyhíti a gazdákra nehezedő adminisztratív terheket és rugalmassá teszi a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírások (ökokondicionalitások vagy GAEC) alkalmazását.

A KAP-kifizetések alapjául szolgáló kilenc ökológiai feltétel közül hatot módosítottak, nagyobb rugalmasságot biztosítva a tagállamoknak a politika végrehajtásában.

Többek között a kötelező talajborítás, a vetésforgó és a parlagon hagyott földekre vonatkozó szabályok alól mentesítik a gazdákat, és ez már 2024-től alkalmazható. Az Európai Parlament plénuma április 24-én hagyta jóvá a KAP előírásainak felülvizsgálatát – olvasható a közleményben.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!