Hirdetés

Emelik a postások bérét, véget ér a sztrájk

Átlagban 350-370 lejjel emelik a postai alkalmazottak fizetését – jelentette be kedd este a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Emelik a postások bérét, véget ér a sztrájk
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Bogdan Ivan szerint a béremelés két szakaszban valósul meg, előbb július 1-től, majd szeptember 1-től növelik a postai dolgozók fizetését. A tárcavezető azt is közölte, hogy aláírták az új kollektív munkaszerződést, amelyet szerda reggel iktatnak a területi munkaügyi felügyelőségnél (ITM). „Amint ez megtörténik, a Román Posta alkalmazottai újra felveszik a munkát” – tette hozzá.

A miniszter szerint a béremelés mértéke nem lesz egységes, ez a szolgálati időtől és feladatkörtől is függ. Minderről a vállalat és a szakszervezetek képviselőiből álló bizottság dönt majd átlátható módon – nyomatékosította Bogdan Ivan.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a hírt szerdán a Román Posta vezetősége is megerősítette. Közleményben jelentették be: a szakszervezeti képviselőkkel folytatott tárgyalásokon megegyeztek arról, hogy 2024. július 1-től 3700 lejre nő a vállalati bruttó minimálbér, szeptember elsejétől pedig átlagban bruttó 420 lejjel emelik a fizetéseket. Megállapodtak az érdekvédelmi szervezettel az új kollektív munkaszerződésről is, amelynek iktatása után a sztrájkban részt vevő valamennyi alkalmazott újra felveszi a munkát – szögezték le. A vezetőség szerint

a vállalat személyzeti állományának húsz százaléka sztrájkolt, a vonatkozó törvény értelmében ők nem kapnak fizetést azokra a napokra, amelyeken beszüntették a munkát.

A közleményben azt is hangsúlyozták, hogy az április 1-jei kézbesítési időpontú nyugdíjak mintegy 70 százaléka jutott el a jogosultakhoz, mivel a nap első felében a sztrájkoló alkalmazottak egy része nem volt hajlandó átadni a dokumentumokat a helyettesítésükkel megbízott kollégáknak. A megyék túlnyomó többségében a korai óráktól zavartalan volt a postahivatalok tevékenysége – áll a vezetőség közleményében. Hozzátették, a kifizetési naptárban rögzítetteknek megfelelően a nyugdíjak kézbesítése április 1-jén elkezdődött és április 15-éig tart.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!