Elmaradhatnak a közösségi élményt kínáló rendezvények

HN-információ

Egyelőre kérdéses, hogy idén sor kerülhet-e a közösségi élményt kínáló nyári programokra és táborokra. Egyes esetekben ezek megszervezését az anyagi háttér hiánya is akadályozza, másrészt viszont a jelenlegi miniszteri rendeletek is megnehezítik vagy ellehetetlenítik az ilyen jellegű programok megtartását.

Az idénre tervezett nyári programok, táborok kérdésköre egyelőre még nem tisztázott, az érintettek a hatósági engedélyekre várnak. Fejér Attila, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság munkatársa lapunk kérésére elmondta: előreláthatóan elmaradnak az szervezet nyári ifjúsági és sporttevékenységei, táborai, annál is inkább, mivel ezek anyagi finanszírozása sem biztosított.
– A nagy népszerűségnek örvendő tematikus és nemzeti programjainkat, táborainkat minden évben az Ifjúsági és Sportminisztérium finanszírozza, idén azonban még semmilyen költségvetés nem áll rendelkezésünkre programok szervezésére – fogalmazott a szervezet munkatársa. Rámutatott: az anyagi keret hiányában még akkor sem tudnának eseményeket tervezni, ha ezt a hatósági szabályok engedélyeznék. A sérült gyermekeknek szervezett tábor, a román nyelvtábor, illetve a Székely Maraton és a Székely Körverseny voltak a legnépszerűbb programok az utóbbi években, amelyeket szervezőként vagy társszervezőként a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság koordinált. Az intézmény munkatársa bízik abban, hogy ha lehetőség nyílik a nyári programok magtartására, ezek anyagi háttere is rendeződik.
Józsa Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke sem tartja valószínűnek, hogy lehetséges lesz a nyári programok szervezése az akadályozottsággal élő fiatalok számára, ezért szeptemberben szeretnék bepótolni az elmúlt években nyáron megszervezett közkedvelt programokat.
– A városi tanács határozata szerint augusztus végéig nem lehet rendezvényeket szervezni, így elmaradnak a népszerű nyári programjaink, mint a sportnap, horgászverseny és kirándulás, szeptemberben azonban, ha a hatósági szabályozások megengedik, bepótoljuk ezeket – fejtette ki a szervezet elnöke. Hozzátette: egyelőre a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete csíkszeredai nappali foglalkoztató műhelyének tevékenysége is szünetel, mivel a fogyatékos fiataloknál a maszk használata sok esetben egészségügyi problémákhoz vezetne, így a jelenlegi szabályok betartása nem lehetséges az akadályozottsággal élők körében. Mint megtudtuk: a szeptemberre tervezett programjaikat a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság pályázatain keresztül fedezik, a háromnapos tevékenységelemző és kiértékelő tábort a munkatársak és önkéntesek számára pedig saját költségvetésből finanszírozzák. Az elnök megjegyezte: a szülők visszajelzései alapján nagy hiányosság a nappali foglalkoztató műhely szüneteltetése és a nyári programok elmaradása a fiatalok életében, hisz a mindennapi tevékenységeken való részvétel a munka, a kikapcsolódás s a szocializálódás lehetőségét jelentette számukra. A szervezet tevékenységei részben működnek, székhelyükön hétköznap 8 és 15 óra között szívesen állnak mindazon érdeklődők rendelkezésére, akiknek információkra vagy tanácsadásra van szükségük, illetve segédeszközöket bérelnének.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!