Duális képzéseket kínál a BBTE az őszi felvételi időszakban

Környezettudományi és közgazdasági duális képzéseket indít Sepsiszentgyörgyön a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), az őszi felvételi időszakban összesen 8190 helyet hirdet meg a felsőoktatási intézmény – közölte lapunkkal a BBTE.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Duális képzéseket kínál a BBTE az őszi felvételi időszakban
A BBTE kolozsvári főépülete. Illusztráció Fotó: Wikipédia

Mint részletezték: az alapképzésre jelentkezők a szeptemberi felvételin 930 tandíjmentes helyre pályázhatnak, emellett 6771 tandíjköteles helyre is jelentkezhetnek nappali képzésre. Azok számára, akik a 2024–2025-ös tanévben mesteri szinten kívánják folytatni tanulmányaikat, a BBTE nappali képzésen összesen 5307 (590 tandíjmentes, illetve 4717 tandíjköteles helyet) hirdet meg. Emellett az érdeklődők számára 544 tandíjköteles helyet kínálnak csökkentett látogatású képzésekre.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A magyar tagozaton alapképzésen 189 tandíjmentes, valamint 1213 tandíjas helyet hirdetnek meg, míg magyar nyelvű magiszteri képzésre 187 tandíjmentes és 760 tandíjas hellyel várják a jelentkezőket. 

A leendő diákok alapképzésen 270 program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés), valamint 237 mesteri program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak.

A 2024/2025-ös tanévvel kezdődően a Babeș–Bolyai Tudományegyetem duális képzéseket indít – Romániában elsőként magyar nyelvű duális képzéseket is, környezettudományi és közgazdaság-tudományi területeken Sepsiszentgyörgyön. A duális képzés egy új és egyedülálló képzési forma, amelynek keretében a hallgatók megkezdik felsőfokú tanulmányaikat, és ezzel egy időben egy gazdasági szereplő kapuján is belépnek. A tanulmányi idő felét ugyanis egy partnercégnél fogják tölteni. A munkáltató ösztöndíjat biztosít számukra, ők pedig gyakornokként – tanulmányaikkal párhuzamosan – az alkalmazónál gyakorlatba ültetik az egyetemen tanultakat – olvasható a közleményben. Eddig öt felsőoktatási intézmény élt a duális szakok akkreditálásának lehetőségével, s közülük a BBTE indítja a legtöbb szakot (8) és biztosítja a legszélesebb kínálatot – írták.

A BBTE az őszi felvételiket szeptember 4. és 13. között tartja, további információ elérhető az egyetem honlapján.

A BBTE duális képzései
Kémia és Vegyészmérnöki Kar
•    Gyógyszerészeti kémia szak – 3 éves duális nappali képzés román nyelven
•    Kémiai és biokémiai folyamatmérnökség és informatika szak – 4 éves, duális nappali képzés román nyelven
Környezettudományi s Környezetmérnöki Kar
•    Környezettudomány szak (magyar nyelven, Sepsiszentgyörgyön) – 3 éves, duális nappali képzés magyar nyelven
Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar
•    A kereskedelem, a turizmus és a szolgáltatások közgazdaságtana szak (magyar nyelven, Sepsiszentgyörgyön) – 3 éves, duális nappali képzés magyar nyelven
•    A kereskedelem, a turizmus és a szolgáltatások közgazdaságtana szak (Resicabányán) – 3 éves, duális nappali képzés román nyelven
Mérnöki Kar
•    Gépészmérnöki szak (Resicabányán) – 4 éves, duális nappali képzés román nyelven
•    Alkalmazott informatika és villamosmérnöki szak (Resicabányán) – 4 éves, duális nappali képzés román nyelven
A duális képzések mellett a BBTE a BBTEMed keretében új alapképzést indít: Orvosi mérnöki szakot Resicabányán – 4 éves nappali képzés román nyelven.
A BBTE kínálata egy újabb távoktatásos rendszerben zajló alapképzéssel is bővül Aradon: a Vasile Goldiș Tudományegyetemmel partnerségben elindul egy 3 éves, román nyelvű gazdasági informatikai képzés.
A BBTE magiszteri programkínálatát is bővíti: 
Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar
•    Környezetminőség, -egészség és -biztonság szak – 2 éves nappali képzés román nyelven
Ortodox Teológia Kar
•    Korszerű kutatások magiszteri szak az ortodox teológia és vallástudományok területén/ Master of advanced research in orthodox theology and religious studies (angol nyelven) – 2 éves nappali képzés
Bölcsészettudományi Kar
•    Norvég nyelvi és irodalmi tanulmányok skandináv kontextusban szak – 2 éves, nappali képzés





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!