Hirdetés

Csütörtökön szavaz a parlament a Ciolacu-kormány beiktatásáról

A parlament összevont házbizottságának döntése szerint a szenátus és a képviselőház együttes plénuma csütörtökön 12 órától szavaz a Ciolacu-kabinet beiktatásáról – írta az Agerpres hírügynökség.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc
Csütörtökön szavaz a parlament a Ciolacu-kormány beiktatásáról
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

Az összevont házbizottság ugyanakkor úgy döntött, hogy a miniszterjelöltek meghallgatása a parlamenti szakbizottságokban szerdán 10 órától zajlik. Miután Nicolae Ciucă kedden lemondott kormányfői tisztségéből, Klaus Iohannis államelnök Marcel Ciolacu szociáldemokrata párti (PSD) elnököt bízta meg a kormányalakítással. A szociáldemokrata miniszterelnök-jelölt kedd este a parlament elé terjesztette az általa javasolt új  kormány névsorát, amelyben csak saját pártja és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt miniszterjelöltek szerepelnek.
A 2021-ben alakult nagykoalícióban eddig részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amelynek a hétfőn lemondott, Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök vezette kormányban négy tisztségviselője volt, kihagyták az új kormányból.

 A 2021-es koalíciós szerződés szerint a PNL-nek és a PSD-nek – a miniszterelnöki tisztségen kívül – csak a pénzügyi, az igazságügyi, az európai beruházási és a közlekedési minisztérium vezetését kellett volna egymás jelöltjének átengednie. A Ciolacu által javasolt (húsztagú) kormányban a lemondott (huszonkét tagú) Ciucă-kabinet mindössze öt tisztségviselője marad a helyén. Köztük van az a Sorin Grindeanu szociáldemokrata közlekedési miniszter, akit egy PNL-politikusnak kellett volna váltania, és akinek a megtartása miatt a PSD az eredeti megállapodás újragondolását kezdeményezte.

További három tagja a régi kormánynak új poszton kapna miniszteri megbízatást. A korábban az RMDSZ tisztségviselői által vezetett fejlesztési, illetve környezetvédelmi tárca is a PNL-hez kerül. Bár a külügyminiszteri poszt a továbbiakban is a PNL-nél marad, a párt cserét javasolt: Bogdan Aurescu helyett Luminița Odobescu, az államfő külpolitikai tanácsadója kerül a román diplomácia élére. A karrierdiplomata Odobescu a nemzetközi gazdasági kapcsolatok doktora, 2015-től négy éven keresztül – a 2019-es román uniós elnökség idején is – Románia állandó képviselője volt az Európai Uniónál.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!