Hirdetés

Csíkszereda után Szatmárnémeti is a klímaváltozás mérséklésére vonatkozó tervet dolgozhat ki

„13 településsel írtunk ma alá támogatási szerződéseket környezetvédelmi beruházásokra, amelyeket európai és állami finanszírozásból támogatunk. Hat település a nem megfelelő hulladéklerakók bezárására kap támogatást, hét településen pedig a klímaváltozás mérséklésére és megelőzésére vonatkozó tervek kidolgozását támogatjuk” – jelentette ki Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a szövetség csütörtöki közleménye szerint.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Csíkszereda után Szatmárnémeti is a klímaváltozás mérséklésére vonatkozó tervet dolgozhat ki
Fotó: RMDSZ

Tánczos Barna szerint nagyon fontosak a környezetvédelmi célú beruházások, mert az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés visszaszorítása a következő évek legnagyobb kihívása lesz. „Éppen ezért elengedhetetlen a helyi önkormányzatok fellépése, ebben nyújtunk támogatást. A most aláírt szerződések összértéke 62 millió lej” – közölte csütörtökön a környezetvédelmi tárca vezetője.

A közlemény kitér arra, hogy a beruházások a RO – Környezetvédelmi Program részét képezik, amelyet az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alapból, valamint állami társfinanszírozással valósít meg a környezetvédelmi minisztérium. A program összköltségvetése 23,5 millió euró. Az első szerződéseket 2021 decemberében és 2022 januárjában kötötte meg a szaktárca. Akkor nyolc önkormányzat kapott támogatást az éghajlatváltozás elleni tervek kidolgozására, és négy beruházás a vizes élőhelyek és tőzeglápok helyreállítására.

A most aláírt szerződések közül hat a veszélyes anyagokkal való szennyezés csökkentését, hulladéktárolók bezárását támogatja. Kolozsvár, Déva, Szucsáva, Botosán, Falticsén és Gura Humorului településeken innovatív megoldásokkal valósulhat meg az előírásoknak nem megfelelő hulladéktárolók bezárása. „Gratulálok azoknak az önkormányzatoknak, amelyek innovatív megoldásokat kerestek az ideiglenes hulladéklerakókban levő szemét megsemmisítésére. Olyan technológiákat javasoltak, amelyek költséghatékonyak, és újrahasznosítható anyagokat eredményeznek. Az egyik ilyen helyszín a pataréti ideiglenes szeméttelep, amelynek megfelelő bezárása évek óta köztudottan súlyos gondot jelent. Bízom benne, hogy ezeket a megoldásokat a következő években máshol is alkalmazni fogják majd” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A környezetvédelmi minisztérium javaslatára a korábbi nyolc település után újabb hét, pótlistán szereplő település pályázata is finanszírozást nyert a klímaváltozás hatásainak mérséklésére és megelőzésére vonatkozó tervek kidolgozására. „Csíkszereda volt az országban az első település, ahol idén elkezdődött az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási tervek kidolgozása, most pedig újabb településeknek, többek között Szatmárnémetinek nyújtunk ehhez támogatást. Az a célunk, hogy a szakértők konkrét helyi módszereket azonosítsanak a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, például az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a vízkészletek hatékonyabb felhasználására” – mondta a környezetvédelmi tárcavezető.

A RO – Környezetvédelmi Program célja az ökoszisztémák állapotának javítása, a szennyezés és más emberi tevékenységek káros hatásainak csökkentése, valamint a klímaváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!