Hirdetés

Az idei év első öt hónapjában 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában

Az év első öt hónapjában a nyers adatok szerint 1,7 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1,2 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2023 azonos időszakához képest – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Az idei év első öt hónapjában 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában
Illusztráció Fotó: Pixabay

A vizsgált időszakban a nyers adatok szerint a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 6,5 százalékkal, a feldolgozóipar 1 százalékkal, a kitermelőipar pedig 0,7 százalékkal esett vissza.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A szezonálisan és munkanapokkal kiigazított adatok alapján a január és május közötti időszakban az előző év azonos periódusához képest 1,2 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, miután a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 7,1 százalékkal, a kitermelőipar 0,7 százalékkal, a feldolgozóipar 0,5 százalékkal esett vissza.
Tavaly májushoz képest az idei ötödik hónapban a nyers adatok szerint 11,1 százalékkal csökkent az ipari termelés, miután

a villamosenergia-termelés, hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 12,1 százalékkal, a feldolgozóipar 11,5 százalékkal, a kitermelőipar 1,8 százalékkal kevesebbet termelt.


A szezonális és naptárhatásokkal kiigazított adatok szerint 6,5 százalékkal csökkent az ipari termelés májusban tavaly májushoz mérten, miután a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás teljesítménye 11,2 százalékkal, a feldolgozóiparé 6,5 százalékkal, a kitermelőiparé pedig 1,4 százalékkal mérséklődött. Idén áprilishoz viszonyítva májusban a nyers adatok szerint 8,8 százalékkal, a kiigazított adatok szerint 6,3 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!